Népdalversenyt rendeztek a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban
Kultúra
2023. jún. 7.

Népdalversenyt rendeztek a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban

Népdalversenyt hirdetett a vármegyében élők számára Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata. Az egyik területi versenyt a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban rendezték meg.

Megtelt a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark nagycsarnoka vendégekkel és fellépőkkel, hiszen közel kétszázan voltak kíváncsiak a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata által meghirdetett népdalversenyre. A rendhagyó programon részt vett Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke, aki Kodály Zoltán szavaival köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy meg kell mutatnunk gyermekeinknek, hogy saját gyökereinket a tehetséges magyar honfitársaink szerzeményeiben és személyeiben lelik meg a későbbiek folyamán. Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos nyitotta meg a rendezvényt.

„A megyének nem titkolt szándéka, hogy azokat a hagyományokat őrizze, amely egyébként feladata is. Megyénk történelmét, megyénk kultúráját és a kultúrában bizony a dalos kultúra nagyon szorosan beletartozik, hiszen mindig is része volt a napi munkának, a pihenésnek, a kikapcsolódásnak, a szórakozásnak. Az éneklés, a dal, a közös éneklés öröme pedig, hogy a népünkkel folyamatosan együtt él, mint ahogy a világ népei is, ha bánatukban is énekelnek és hogyha örülnek, akkor is énekelnek. Az egy sajátosan önkifejeződés. Ma a dal ünnepe van, és hát azok gyűlnek nyilván össze, akik valamilyen módon közösségként vagy egyéniként szeretik megméretni magukat, hiszen ez egyfajta sajátos vetélkedő, és ennek csúcsa majd a Megyeháza dísztermében lesz, amikor a legkiválóbb dalosok, a legkiválóbb dalárdák megmutatják, hogy a legszebb hagyományokból mit tudnak megőrizni” - fogalmazott Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Három kategóriában mérettették meg magukat a versenyzők, akiket szakértő zsűritagok bíráltak. A fellépők éneklési technikáján kívül a viseletet és a felkészültséget is szemlélték. Ifjúsági, felnőtt és csoportos kategóriákban léptek színpadra a versenyzők. Fáklya Mária az Ózdi Természetjárók Körének egyik tagja, aki az Arlói Népdalkörben tevékenykedik. Ők is beneveztek az éneklő versenyre. Nagyon fontosnak tartják a hagyományok ápolását, őrzését.

„Az a célunk, hogy megismertessük a falu lakosságát, illetve a környékbeli népdalkörökkel olyan találkozókat tudjunk tartani, ahol tovább tudjuk vinni ezeket a nagyon szép borsodi népdalokat” - mondta Fáklya Mária, az Arlói Népdalkör tagja.

A versenyen előadott dal, népdalcsokor vagy ballada maximális ideje 3 perc lehetett, melyhez mindenki tartotta magát. Nemcsak Ózdon, hanem Mezőkövesden, Sárospatakon, Szerencsen is szerveztek területi versenyt. Minden fordulóból az első négy helyezett bronz, ezüst, arany, illetve különdíj minősítéssel jut tovább a vármegyei döntőbe.