Kulturális műsor, kerekasztal-beszélgetés és dobkoncert – így telt a Szeretet Fénye Közhasznú Alapítvány által szervezett XXVI. Nemzetközi Kulturális Találkozó
Kultúra
2023. jún. 5.

Kulturális műsor, kerekasztal-beszélgetés és dobkoncert – így telt a Szeretet Fénye Közhasznú Alapítvány által szervezett XXVI. Nemzetközi Kulturális Találkozó

Az Olvasóban rendezték a XXVI. Nemzetközi Kulturális Találkozót, amelyet a Szeretet Fénye Közhasznú Alapítvány szervezett. Volt többek között kerekasztal-beszélgetés és dobkoncert is.

Egész napos programsorozattal készült a Szeretet Fénye Közhasznú Alapítvány a XXVI. Nemzetközi Kulturális Találkozóra, amelynek idén az ÓMÉK-Olvasó adott otthont. Kulturális műsorok, gyermekprogramok mellett számos előadást is meghallgathattak a résztvevők. Mostanra olyan 4 és 6 ezer tag között mozognak. Erre az alkalomra több mint ötszázan látogattak el.

Stábunk egy kerekasztal-beszélgetésen vett részt. Van-e élet a halál után? És előtte? Ezekre a kérdésekre keresték a választ, de szóba került a szeretet, Isten, ember, az élet és a halál is.

„Ez egy mottó az egész életünkre, hogy próbáljunk meg szeretni, de csak az íze kedvéért minden pillanatában az életünknek, és akkor tök mindegy meddig tart, tök mindegy milyen volt, ha együtt lehetünk és szeretetben lehetünk, a francba, boldogok lehetünk és már megérte az egész. Ez a titka mindennek és az első találkozóktól mostanáig ezt a vonalat követjük” - mondta Fazekas Bence, a Szeretet Fénye Közhasznú Alapítvány vezetője.

A szervezet története egy kilenc perces klinikai halál élményével indult, az alapító, Putnoki Tibor ugyanis 1994-ben megélte ezt, és találkozott a fénnyel, a szeretettel. Lepergett előtte élete filmje, ami nagyon tanulságos volt számára. Arra döbbent rá, hogy szólni kellene a többi embernek, hogy ne így éljenek és cselekedjenek. Ennek egyetlen módja az, hogy boldogok legyünk, a boldogság forrása pedig a szeretet. A beszélgetés során mindenki elmondta, mit jelent ez az érzés számára.

Mostanra nemzetközi szervezetté nőtték ki magukat. Svájcban, Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Nagy-Britanniában és Spanyolországban is vannak követőik. Üzenetük átadására alapítójuk különféle önfejlesztő módszereket hozott. Ilyen például a kultúra, a mozgásforma, önismereti kurzus és a masszázstechnika is.

„A betegségeknek a fő oka az általában lelki eredetű. Mire hozzánk kerülnek az emberek, addigra már vannak fizikai tünetek, olyanokkal jönnek, hogy itt fáj, ott fáj, nem tudok aludni, nem bírok felkelni, nehezen mozgok. Tornával, masszírozásokkal tudunk rajtuk segíteni, mert megkönnyebbülnek, mosolygósabbak lesznek” - emelte ki Kaló Csabáné Éva, a Szeretet Fénye Közhasznú Alapítvány helyi önkéntese.

A napot hagyományőrző egyesületük dobkoncertje zárta. A Zengő Dobosok Gyermek Dobcsapat és a Regélő Fehér Táltos Hagyományőrző Dobcsapat vette birtokba a színpadot és örvendeztette meg a nagyérdeműt.