Énekektől zengett az Ózdi Evangélikus Templom
Egyház
2023. jún. 5.

Énekektől zengett az Ózdi Evangélikus Templom

Megtartották a IX. Felvidéki-Magyar Kórustalálkozót. Az ÓMÉK által szervezett eseménynek az Ózdi Evangélikus Templom adott otthont. Három kórus mutatkozott be.

Lassan megtelt az Ózdi Evangélikus Templom, ez a hely ugyanis egy újabb nagyszabású koncertnek adott otthont. Az ÓMÉK Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft. által szervezett IX. Felvidéki-Magyar Kórustalálkozót eredetileg az Olvasóban tartották volna, de végül egy, az eseményhez igencsak illő környezetbe került át.

„A IX. Felvidéki-Magyar Kórustalálkozót a tavalyi évben szerettük volna megtartani. Erre hála Istennek egy Nemzeti Kulturális Alap által kiírt pályázatot elnyertünk, és ennek segítségével kicsit színvonalasabbá tudjuk tenni. Nagy múltja van és az Ózdi Városi Vegyeskar is minden évben lelkesen várja és készül is új repertoárral arra, hogy vendégül lásson hazai, illetve a szlovákiai felvidékről érkező vegyeskart, illetve női, férfi kart” - mondta Fábián-Dobos Eszter, az ÓMÉK művelődési ágazatvezetője.

Az eseményen Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos tartott ünnepi köszöntőt. Elmondta, hogy családjában a közös éneklésnek nagy öröme és hangsúlya van, valamint visszaemlékezett arra, amikor ő is tagja volt a városi vegyeskarnak.

„Amikor egy közösség a maga kedvtelése, a maga öröme mentén összegyűlik és azt magas szinten míveli, annál nincsen csodálatosabb dolog. Ebben a mai világunkban, ami ennél is csodálatosabb, hogy még mindig tudunk közösséget alkotni. Hitünkben, szabadidőnk kedvenc elfoglaltságával vagy éppen csak lakótelepi közösségként, de ebben a bolond világban, ami bennünket körül vesz, ezek a közösségek tartják a lelkiismeretet életben, mert ha mi vigyázunk a dalra, annak tisztaságára, ha vigyázunk a környezetünkre, a családunk épségére, gyermekeink biztonságára, akkor sokáig lesz Magyarország” - fogalmazott Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Elsőként a Jázmin Női Kar állt ki a megjelentek elé. A kórus Ragyolcról érkezett városunkba. Őket követte a Tiszaföldvári Férfikórus, majd az Ózdi Városi Vegyeskar új repertoárját hallhatta a közönség.

Tóth Melinda evangélikus lelkészt örömmel töltötte el, hogy a templomra esett a választás. Egyébként is jó kapcsolatot ápol az ózdi kórussal, az épület pedig már számtalan koncertnek adott otthont korábban. Egy kis meglepetéssel is készültek, amit a padokra helyeztek el. A boríték kedves üzeneteket rejtett.

„Eleve az is, hogy Isten házába ennyi ember ide jön, nekem ez nagyon nagy ajándék, mert úgy gondolom, hogy másképp éneklik még a szép magyar nótákat is. Nem tudom mit énekel a férfi kórus, de bármit, az egészen másképp hat az emberek lelkére, szívére, hogy ha az Úr házában vagyunk együtt” - tette hozzá Tóth Melinda, evangélikus lelkész.

Az Ózdi Városi Vegyeskar tagjai a hely lelkülete miatt nagyon örültek annak, hogy végül a templom adott otthont az eseménynek. Idén teljesen új repertoárral készültek a találkozóra.

„Szeretnénk a kórusunknak egy új arcát megmutatni. 2019-től a vezetőnk Kissné Jámbora Katalin. Szeretnénk a régi hagyományos repertoár mellé felvenni egy új stílust. Most egy kicsit gospel jellegű dalokat fogunk előadni. Azt hiszem, hogy ez illik is ide, ebbe a helyszínbe és nagyon nagy örömöt jelent nekünk, de nagy kihívást is, hiszen nagyon sok mindent angolul énekeltünk, és ehhez valóban sokat kellett próbálnunk” - nyilatkozta Bartháné Demcsik Katalin, az Ózdi Városi Vegyeskar kórustagja.

Az esemény végén a három kar tagjai közösen álltak ki a megjelentek elé és örömmel zengték a záró éneket.