Magyarország és Európa az ukrán háború árnyékában címmel tartott interaktív előadást Ózdon Nógrádi György
Hírek
2023. máj. 30.

Magyarország és Európa az ukrán háború árnyékában címmel tartott interaktív előadást Ózdon Nógrádi György

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, egyetemi tanár interaktív előadását hallgathatták meg az érdeklődők a Digitális Erőműben a most indult Polgári Est keretében.

Magyarország és Európa az ukrán háború árnyékában címmel tartott interaktív előadást a Digitális Erőműben Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. A Polgári Est keretében rendezett program megnyitóján Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos köszöntötte az érdeklődőket, aki hangsúlyozta, hogy a későbbiekben is olyan témákat szeretnének felvonultatni, amelyek részei mindennapi életünknek.

„Olyan témákat is szeretnénk felvetni ezeken az esteken, ami mindenkit foglalkoztat. A háború és béke kérdése, hova tovább az, hogy Magyarország jó irányba fut-e, vagy pedig éppen az iránytévesztés időszakát éli. Hová tart Európa? Európa jövőjét, hogyan látjuk? Tehát mindarról szeretnénk szólni, ami mindennapjainkat foglalkoztatja. Az emberek élete” - emelte ki Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

A közvetlen hangulatú interaktív beszélgetésen az előadó magánéletéből kiragadott személyes vidám témák épp úgy szóba kerültek, mint a nemzetközi politikai téren szerzett szakmai tapasztalatai és a kérdéshez igazodva a jelenlegi orosz-ukrán háború, Ukrajna és az Európai Unió, illetve Ukrajna és a NATO viszonya.

„Európai unió: Az alapvető probléma az, hogy 27 országgal a struktúrák nem működnek. Milyen bővítést akarok? Mennyi ideje várnak a belépésre a törökök? Mi lesz az ukránokkal? Elnézést, bármit lehet erről mesélni, beszélni, amit a képviselő úr kérdezett. Egy megjegyzés. Olaf Scholz, aki kiváló szakember, de nem karizmatikus. Németország mai kancellárja azt mondta tegnap, hogy Ukrajnát fel lehet venni az Európai Unióba, ha minden lépcsőt végig jár. Mondom magyarul ez 15 év. Mondom magyarul, tehát most nem lehet felvenni” - mondta Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő, egyetemi tanár.

Az előadó kitért arra is, hogy a NATO főtitkára legutóbb elmondta, hogy a NATO csúcs előtt nincs napirenden Ukrajna felvétele. A magyarság szempontjából szomorú az, hogy a kárpátaljai magyarok is belekeveredtek ebbe a háborúba, akik nap mint nap harcolnak a fronton. Az előadás végén az érdeklődők is feltehették kérdéseiket, amelyekre Nógrádi György pontos és kimerítő válaszokkal reagált.