Fényes nappal készült videófelvétel a Bükkben kószáló medvéről
Hírek
2023. máj. 18.

Fényes nappal készült videófelvétel a Bükkben kószáló medvéről

Fényes nappal készült videófelvétel egy, a Bükkben kószáló medvéről. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy jelenlétében ne tegyünk hirtelen mozdulatokat, ne próbáljuk etetni.

A közelmúltban egyre többször kapott bejelentést a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága medveészlelésről, melyek párahuzamban állnak azzal, hogy a medvék egyre többször jelennek meg hazánk területén. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy az állomány a környező országokban szaporodik, másrészt, hogy alkalmas élőhelyek vannak a medve számára Magyarországon. Az ország északi területei főként erdősek, így a lehető legjobb helyet kínálnak a nagyragadozó számára. Az elmúlt időszakban többször is sikerült medvét megfigyelni, legutóbbiról a nemzeti park egy vadkamerás videófelvételt is közzétett youtube-csatornáján. A képen látható egyedet elnevezték Mihálynak.

„Tavaly május óta a Bükki Nemzeti Park területén jelen van egy medve, ami egyedileg jól azonosítható a vadkamrák felvételei alapján. A vadászok, a nemzeti park, illetve önkéntes civil szervezetek vadkameráin is megjelent ugyanez az egyed. Ő már nagyjából egy éve nálunk van. Emellett több észlelés történt az elmúlt időszakban, például Nógrád megyében, ahol más egyedeket figyeltek meg. Vadkamerás felvételek is készültek róla. Ezek alapján tudjuk, hogy ott fiatal egyedek jelentek meg. Amelyek mostanában válhattak le az anya medvéről, és kezdték el önálló életüket, kóborlásukat” - mondta Papp Ferenc, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi területfelügyelője.

Papp Ferenc természetvédelmi területfelügyelő elmondta, hogy az elmúlt tíz évben többször volt már a környéken medvemegjelenés, viszont sosem maradtak itt tartósan. Az említett medve körülbelül egy éve a térségben tartózkodik, ez a leghosszabb idő, ami alatt meg tudták figyelni. Egyelőre nem tudnak szaporodó egyedről. Nincs olyan territórium, amiben lenne anyamedve és annak lenne bocsa, vagy azt, hogy itt születtek volna meg példányok. Az Ózdi Természetjárók Körének tagjai szinte minden héten járják az erdőket, mezőket. Sok helyen megfordultak már, de még számos úti célt kitűztek maguk elé. A medveészlelésről és ennek veszélyeiről természetesen a tagok is értesültek, ám ennek nem tulajdonítottak nagyobb figyelmet.

„Egyik túratársunk azonban elővigyázatosságból beszerzett egy medvecsengőt. Eddig nem volt rá szükség, de ha egyszer szembe jönne velünk, akkor nem tudom, hogy mit csinálnánk” - nyilatkozta Bánhidi Istvánné, az Ózdi Természetjárók Körének tagja.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a medve nem játék, kerülni kell. Nem kell vele barátkozni, bármilyen korú is legyen. Ha véletlenül mégis találkozunk eggyel, és az még nem vett észre minket, akkor lehetőleg feltűnés nélkül, halkan, a medvét szemmel tartva, hátrálva távolodjunk el a helyszínről. Ezek az állatok mindenevők, ezért oda kell figyelni arra, hogy az ember hogyan kezelje az élelmiszer-hulladékot. Lehetőleg zárt dobozokban tárolja a kirándulások alkalmával. Amennyiben a medve közelebb merészkedik hozzánk, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat, ne próbáljuk etetni és lefényképezni sem. Ne nézzünk a szemébe, és ne fordítsunk neki hátat. A nemzeti park kéri, amennyiben valaki medvét észlel, jelezze azt nekik a +36-30/861-3808 telefonszámon.