Ünnepi állománygyűlés, közös főzés és ugrálóvár – így telt idén a tűzoltók napja az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon
Hírek
2023. máj. 8.

Ünnepi állománygyűlés, közös főzés és ugrálóvár – így telt idén a tűzoltók napja az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon

Díszszemlével egybekötött családi napot tartottak az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja alkalmából.

Húst és zöldséget készítettek elő az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsokság egyenruhásai, a tűz felett pedig már rotyogott az alap. Mindennek apropója Szent Flórián, azaz a tűzoltók védőszentjének napja. 1999 óta ünnepnapján, május 4-én tartják a tűzoltók világnapját. Ezen alkalomból családi napot szerveztek, amelyre most az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársait és a város vezetését is meghívták.

„A társszervek között mindig nagyon nagyon jó együttműködés volt, de ez a hétköznapokban a szakmai tevékenységre szűkül. Azt gondolom, hogy azzal, hogy most egy kicsit nagyobbra nyitottuk a tűzoltóság kapuját, egyfajta hagyományteremtő célzattal vagy egy kicsit a múltra visszamutatva, visszatekintve próbálunk megalapozni egy, a civil életben, a hétköznapokban is jobban működő, közvetlenebb kapcsolatot a társzervekkel, illetve a város vezetésével is” - mondta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsokság tűzoltóparancsnoka.

Városunk polgármestere nem érkezett üres kézzel a reggeli ceremóniára. A tűzoltó-parancsnokság vezetésével folytatott közös egyeztetést követően az ózdi laktanya valamennyi ablakára szúnyogháló kerül, ezzel is támogatva a komfortosabb környezetet a lánglovagok számára. Beszédében kifejtette azt is, milyen fontos szerepet töltenek be a lakosság életében, hiszen sokrétű feladatot látnak el, szinte minden káresethez, balesethez az ő segítségüket veszik igénybe.

„Ózd Város Önkormányzata nevében szeretném megköszönni és ezzel együtt a város nevében az állomány valamennyi tagjának azt az áldozatos munkát, amit Ózd város védelme érdekében végez. Tudjuk, hogy minden esethez tűzoltót hívnak. Akkor is, ha halottat találnak a tóban, akkor is, hogy ha ég a mező, ha ég a panelház vagy ha baleset történik. Tehát az élet minden egyes területén a tűzoltókra lehet számítani. Én még egyszer szeretném Önöknek megköszönni és örülök, hogy bár nem egy hatalmas dologgal, de egy aprósággal hozzá tudtunk járulni az Önök hétköznapjaihoz” - emelte ki Janiczak Dávid, polgármester.

Az esemény ünnepi állománygyűléssel kezdődött, amelyen Macz János tűzoltó ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is jelen volt, aki 2023. február 1-jétől látja el ezt a feladatot. Ismeri ugyan az ózdi tűzoltó-parancsnokságot, de elöljáróként most találkozott először az állománnyal.

„Én amikor kirendeltségi vezető voltam Tiszaújvárosban, akkor is azt a koncepciót követtem, hogy a legnagyobb érték az ember a tűzoltóságon. A szakképzettséget nem lehet pótolni, tűzoltóvá nagyon sok év alatt válik az ember, úgyhogy az állomány megtartás az elsődleges, és hogy ha hiányok vannak, akkor feltölteni, és minél gyorsabban szakképzett emberekkel a lakosság biztonságát szolgálni” - hangsúlyozta Macz János, tűzoltó ezredes, a B.-A.-Z. Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

Az ilyen alkalmakkor a szentjük előtti tisztelgésen túl mindig azon van a hangsúly, hogy összetartsák a közösséget és ápolják a kapcsolatokat. Az ötletelésből és szervezésből mindenki kivette a részét, kicsiknek és nagyoknak egyaránt készültek testhez álló programokkal, hiszen az Ózdi Városüzemeltető Intézmény ugrálóvárai és a Vöröskereszt totója, kézműves standja is nagy népszerűségnek örvendett a nap folyamán.