Bányásztúrára hívták az érdeklődőket a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban
Kultúra
2023. ápr. 23.

Bányásztúrára hívták az érdeklődőket a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban

Bányásztúrára hívták az érdeklődőket a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban. A programok között szerepelt egy időszaki kiállítás, mely a régió bányászatát megidéző tárgyi eszközöket sorakoztatta fel.

Jó szerencsét! Ahogyan a bányászok köszöntik egymást 1893 óta, így üdvözölte a vendégeket dr. Ádám Eszter intézményvezető a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark „Bányásznap” elnevezésű programján. Köszöntőjében elmondta, hogy a bányászokat hivatalosan szeptemberben ünnepli az ország, de bármelyik nap, ami az ő múltjukat, történelmüket körülöleli, érdemessé teszi arra, hogy tisztelegjünk előttük, megemlékezzünk róluk.

„Azt gondolom, hogy a hagyományok szeretetén és őrzésén túl, ami igazán fontos számunkra a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban vagy akár nekem is személy szerint, nem csak az őrzése, hanem  a folyamatos megélése is fontos akár a mindennapjainkban is. Roppant megható volt számomra, hogy egy korábbi programunk során a dokumentumfilm fesztivál során és annak kapcsán kerültem közvetlen kontaktba két olyan nagyszerű emberrel, akik ezeket a hagyományokat és ezt az egész történetet, ami a bányászathoz kapcsolódik, ők ezt a mai napig élik és motiváltan, aktívan ösztönzik a környezetükben élő embereket” - mondta dr. Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

Szőke András a Borsodi Bányászok Területi Tagozatának Elnöke üdvözölte a résztvevőket, aki elmondta, a szervezet célja az, hogy ápolják a hagyományokat és vigyázzanak arra, hogy a bányász szakmának, amely hajdanán fénykorát élte és családok ezrei köszönhették általa a megélhetésüket, ne kerüljön feledőbe.

„Nemcsak a bányászokat és a volt bányász hozzátartozókat próbáljuk összefogni, felkarolni, hanem mindazokat, akik szimpatizánsok a szakmával, a bányász emberekkel. Egy csokorba szedjük és csoporttagként kezeljük őket. Ennek a felkérésnek, ami az NFÉ részéről megjelent, ennek természetesen borzasztóan örülünk, hiszen a bányászoknak ma már működő bányája nincs. Csak az emlékeinkből élünk, a hagyományaink őrzéséből, ápolásából tartjuk fenn a múltunkat. Természetesen egy ilyen esemény mindig ünnep számunkra, nemcsak a Bányásznap, hanem ez is ünnep, hiszen ez is egy lehetőség arra, hogy minden amit az elmúlt évtizedekben, évszázadokban összegyűjtöttünk, azok tovább fennmaradjanak” - emelte ki Szőke András, a Borsodi Bányászok Területi Tagozatának elnöke.

Tóth András a Borsodi Bányászok Farkaslyuki Alapszervezetének elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik a rendezvény mellé álltak. A Nekézsenyi Hagyományőrző Pávakör és Citerazenekar tagjai az alkalomnak megfelelő nótákat adtak elő, majd a Selmeci diákok előadásában bányászdalokat hallhatott a közönség. A több állomásból összeállított rendezvényen a  régió bányászatát megidéző tárgyi eszközöket, archív felvételeket tekinthették meg az odalátogatók, majd a  „Bányásztúra” végén, a Kulcsár Józsefné Julika által készített „bányászgombócot” kóstolhatták meg. A változatos programok sorozata filmvetítéssel zárult.