Fásítás a Föld napja alkalmából
Város
2023. ápr. 21.

Fásítás a Föld napja alkalmából

Zöldítő megmozdulást tartott az Ózdiakért és Ózdért Egyesület, valamint azok a képviselők, akik az egyesület színeiben indultak. Több mint kétszáz növényt ültettek el a város különböző területein.

A Lehel vezér úti kutyafuttató mellett gyülekeztek az Ózdiakért és Ózdért Egyesület tagjai, valamint azok az önkormányzati képviselők, akik legutóbb az egyesület színeiben nyertek mandátumot. Janiczak Dávid polgármester egyensapkákkal érkezett, amit szét is osztottak egymás között. A megjelentek egy zöldítő megmozdulás miatt találkoztak, amely a város szinte egészét felölelte, ugyanis öt területen helyezték el a növényeket az Ózdi Városüzemeltető Intézmény szakembereinek segítségével. Ásót és lapátot ragadtak, majd egymást segítve helyezték földbe a fákat. Egy csoportképre is összeálltak. A program ugyanis a zöldítés mellett a közösségkovácsolásról is szólt, amely láthatóan el is érte a célját.

„Az Ózdiakért és Ózdért Egyesület, valamint az egyesület képviselői közös faültetési akcióba fogtak a Föld napja alkalmából, hogy hosszú távon, akár az unokáink számára is biztosítsuk a város parkos jellegét. Ezt a jelleget nem nehéz megőrizni, hiszen abban a szerencsés helyzetben vagyunk, ugyanis már kevés hely van, ahova fát lehet ültetni Ózdon. Sok nagy terület van, ahol közművek futnak, oda nem lehet fát ültetni, a többin helyen pedig szerencsére parkos képét mutatja a város” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

Mindenki kivette a részét a munkából. Összesen ötvennyolc fa és száznyolcvan bokor került a földbe. A növények között volt többek között berkenye, galagonya, törpecserje, fagyal, platán, korai juhar és török-mogyoró fa is. Utóbbi akár 14-15 méterre is megnőhet. Különlegessége pedig, hogy ennek a fajtának ehető a termése. Minden képviselő kiválasztotta saját területén a legmegfelelőbb helyet, ahol nagy szükség volt az árnyékot és tiszta levegőt biztosító zöldekre.

„Körülbelül már két hete zajlik az előkészülete, a fák megrendelése, a helyének az előkészítése. A képviselőkkel bejártuk a területeinket. Megpróbáltunk olyan helyeket kinézni, ahol zöld terület van és ahol használják a családok, az ott lakók és a nyári időszakban azért ez árnyékot, úgymond védelmet nyújtson nekik” - mondta Angyal Béla, önkormányzati képviselő.

A Föld napja Magyarországon 33., az egész világ szintjén pedig 53. éve hívja fel a figyelmet az élővilág változatosságának megőrzésére. Az emberek összefogással nagyon sok mindent elérhetnek. A Föld Napja Alapítvány többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy zöldítsük környezetünket, ültessünk fát, termeljünk haszonnövényeket, komposztáljunk, vásároljunk tudatosan, éljünk műanyagok nélkül, közlekedjünk közösen és együnk kevesebb állati eredetű élelmiszert, hogy megmentsük a bolygót. Ezzel a megmozdulással a megjelentek is tettek egy lépést az élhető környezet érdekében.