Az irodalom kedvelői szavaltak – több mint tíz fiatal jelentkezett az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium versmondó versenyére
Oktatás
2023. ápr. 17.

Az irodalom kedvelői szavaltak – több mint tíz fiatal jelentkezett az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium versmondó versenyére

12 fiatal jelentkezett a versmondó versenyre az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégiumban. József Attila: Ha a hold süt című versén kívül egy szabadon választottat is elszavaltak a fiatalok.

Verskockák az állványon, a paravánon pedig idézetek láthatók az egyik középiskolában. Április tizenegyedikén ünnepeljük a magyar költészet napját. Az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium számára ez a nap még különlegesebb, hiszen névadójuk ezen a napon ünnepli születésnapját. Ennek alkalmából több programot is szerveztek az intézményben. Kidekorálták a folyosókat, és több portrét is készítettek a diákok például Nemes Nagy Ágnesről és Petőfi Sándorról is. Ezek mellett pedig egy versmondó versenyt is rendeztek a pedagógusok, amelyre egy kötelező és egy szabadon választott verssel készültek a fiatalok.

„Azért pont ezt a verset választottam, mert nagyon érdekel József Attila élete, munkássága és főleg a költészete, azok az emberi érzelmek, amiket ilyen átütően tud a verseibe átvinni. A felkészülés egészen könnyen zajlott, hiszen az ő verseire igen fogékony vagyok, úgyhogy ezzel nem volt probléma” - mondta Csépányi Norbert, az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium diákja.

A versenyen az összes évfolyamról képviseltették magukat a diákok. József Attila: Ha a hold süt című verse mellé választottak még egy költeményt a fiatalok.

Kéttagú zsűri értékelte a szavalatokat. Czenéné Csomós Eszter és Tóthné Tamás Ildikó pontozta a hangsúlyozást, a szép kiejtést és a versválasztást is, hogy mennyire illik az adott diákhoz. Ezzel az eseménnyel az olvasás fontosságára és a versek szeretetére szeretnék ösztönüzni a pedagógusok a tanulókat.

„Olyan, mintha a diákok kicsit elfelejtenék azt, hogy mennyire jó olvasni. Annyira rohanó világban élünk, sok minden hat rájuk, gyors ütemben kell figyelniük, hogy a lassúság, az, hogy olvasunk és belemélyedünk valamibe, az egyre távolabb áll tőlük. Pont ezért van erre szükség szerintem, hogy megszokják, hogy ez siker élményt adhat, plusz információkat és plusz érzéseket táplálhat bennük” - fogalmazott Csák-Németh Anita, az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium pedagógusa.

A délután folyamán elhangoztak többek között Petőfi Sándor, Kosztolányi Dezső és Csokonai Vitéz Mihály versei is. Az összes szavalat meghallgatása után a zsűri elvonult, hogy megvitassa a sorrendet. A dobogó legmagasabb fokára Csrefkó Ajna állhatott fel. A második helyen Rácz Debóra, a harmadikon pedig Csépányi Norbert végzett.