A szakemberek gőzerővel dolgoznak – nagyjából két hónap múlva megnyílik a Plazma Center.
Város
2023. ápr. 12.

A szakemberek gőzerővel dolgoznak – nagyjából két hónap múlva megnyílik a Plazma Center.

Plazma Center nyílik a volt Munkaügyi Központ helyén. Ma Janiczak Dávid polgármester, Zsuponyó Anett alpolgármester és Görbe Tamás a cég marketingvezetője be is járták a munkaterületet.

A munkálatok jól haladnak, a létesítmény a tervek szerint nagyjából két hónap múlva nyitja meg kapuit.

Ez az épület sokaknak a Munkaügyi Központként volt ismerős. Akik arra járnak láthatják, hogy serényen dolgoznak a szakemberek hamarosan ugyanis megnyitja a kapuit a Plazma Center. Ma a város képviseletében Janiczak Dávid és Zsuponyó Anett járta be az épületet a cég marketing vezetőjével, Görbe Tamással.

„A Munkaügyi Központ távozása után az épületrész megürült, ezért is volt fontos, hogy annak a helyére valamilyen szolgáltató tevékenységet találjon a város. Így jött kapóra a Plazma Centrumnak a jelentkezése, aki egy olyan központot alakít ki, ami azonkívül, hogy egészségügyi és gyógyszergyártási szempontból számukra fontos, a város számára is fontos, hiszen nagyon sokan keresetkiegészítési lehetőséget találhatnak itt a plazmaadások kapcsán.” - nyilatkozott Janiczak Dávid, városunk polgármestere

A plazmaadásért nagyjából 8-10 ezer forintot kaphatnak a felajánlók, ehhez azonban számos kritériumnak kell megfelelni. 18 és 60 év közötti, minimum 50, maximum 130 kg testsúlyú, egészséges, magyarországi lakóhellyel rendelkező emberek jelentkezését várják majd. Első alkalommal egy orvosi vizsgálaton esnek át. Amennyiben a szakemberek mindent rendben találtak, egy hét múlva már vissza is mehetnek plazmát adni.

„Magyarországon több, mint 1000 vérzékeny beteg van. Egy vérzékeny beteg napi gyógyszeradagjához öt plazmaadás szükséges, ezért nagyon fontos, hogy minél több Plazma Centrum legyen Magyarországon. Nagyon várjuk az ózdi Plazma Centrumot is, ami körülbelül két hónap múlva fog megnyílni.” - mondta Görbe Tamás, a Plazma Center marketingvezetője

Addig is sok munka van még hátra. A szakemberek gőzerővel dolgoznak. A felső szintre már kiszállították a foteleket. A kialakításnál nagy figyelmet fordítanak arra, hogy minél színesebb és modernebb környezet fogadja az érkezőket. Évente ugyanis 45 alkalommal nyújthatják karjukat az emberek. Minden alkalommal ingyenes, egészségügyi vizsgálatot biztosítanak majd, így naprakész információval rendelkezhet a donor szervezete állapotáról.

„A vérplazma ugyanolyan fontos és szükséges, mint a véradás. A vérplazma mesterségesen nem előállítható, ezt csak a vérből tudják kinyerni és nagyon sok olyan betegség van, mint például az égési sérüléseknél, az immunhiányos betegségeknél, amikor a vérből kinyert plazmából előállított gyógyszerrel tudják a betegeket meggyógyítani.” - mondta Zsuponyó Anett, a terület képviselője

Számos munkálat van még hátra a nyitásig, az átalakítás azonban jól halad. Várhatóan nagyjából két hónap múlva a létesítmény ki is tárja kapuit a látogatók előtt.