A közelgő magyar költészet napja előtt tisztelegtek – Verselőcske címmel rendeztek szavalóversenyt a könyvtárban
Kultúra
2023. ápr. 4.

A közelgő magyar költészet napja előtt tisztelegtek – Verselőcske címmel rendeztek szavalóversenyt a könyvtárban

A közelgő magyar költészet napja tiszteletére rendeztek szavalóversenyt a könyvtárban ma délelőtt. A megmérettetésre húsz kisgyermek jelentkezett a város tizenegy óvodájából.

Szülőkkel, óvónőkkel és gyerekekkel telt meg ma délelőtt az Ózdi Városi Könyvtár Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtára. A könyvtár munkatársai óvodásokkal közösen ünnepelték a közelgő magyar költészet napját. A versenyen most nem egy konkrét író műveit kellett felvonultatni. A kiírás szerint ugyanis húsvétváró versekkel kellett készülniük a fiataloknak.

„A közelgő költészet napja tiszteletére rendeztük meg a hagyományos óvodás szavalóversenyünket Verselőcske címmel. Ez már a kilencedik. A gyerekeknek húsvétváró verseket kell majd elmondaniuk, hiszen arra kértük őket, hogy a húsvéttal kapcsolatos verseket szavalják el itt a verseny alkalmával” - mondta Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár igazgatója.

A megmérettetésre húsz középsős- és nagycsoportos kisgyermek jelentkezett a város tizenegy óvodájából. Az előadásokban megelevenedtek az ünnephez kapcsolódó jelképállatok, mint például nyúl, bárány és csibe. Az értékelő zsűri három főből állt. Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke, Pajtás Attiláné a Vasvár Úti Általános Iskola nyugalmazott pedagógusa, valamint Selmeci Attiláné a könyvtár volt munkatársa értékelte pontozással a szavalatokat. Az óvodákban nagyon sok jeles naphoz kapcsolódva biztosítanak a kicsiknek verselési lehetőséget, de kifejezetten versenyeket nem rendeznek számukra, így ez a nap remek alkalom volt arra is, hogy ilyen helyzetben is kipróbálják magukat a fiatalok.

„Az óvodai nevelésnek szerves része a mindennapi vers és mese, és nekünk nagyon-nagy feladatunk van ezzel a kultúraátadó tevékenységgel. Nagy szeretettel készültek a gyerekek. Természetesen a kiválasztás alapja az volt, hogy az önkéntesség érvényesüljön. Akik szeretik a verseket, akik szeretik megmutatni magukat, akik szeretnek szerepelni, azok legyenek itt. Ne legyen nekik egy kényszer, és olyan verset választhattak ami a szívükhöz közel áll” - emelte ki Juhász Tamásné, az Ózdi Városi Óvodák intézményvezetője.

Főként tavaszi versek hangzottak el a délelőttön. Az egyes előadások között pedig a könyvtár munkatársai kedveskedtek a gyerekeknek zenés programelemmel, így időt teremtve a zsűrinek az értékelésre. A nyertesek mesekönyveket kaptak, csokit és plüssállatot, de akik most nem értek el helyezést azok is gazdagodtak egy kis ajándékkal.

Eredmények:
I. helyezés – Balázs Oszkár – Ózdi Városi Óvodák Mogyorósvölgyi Tagóvoda
II. helyezés – Pozsár Botond – Ózdi Városi Óvodák Árpád Vezér Úti Tagóvoda
III. helyezés – Gyenes Máté – Ózdi Városi Óvodák Petőfi Úti Tagóvoda
IV. megosztott helyezés
 – Horváth Szabina  – Ózdi Városi Óvodák Petőfi Úti Tagóvoda
 – Sallai Réka – Ózdi Városi Óvodák Újváros Téri Tagóvoda
 – Bettes Flóra – Ózdi Városi Óvodák Nemzetőr Úti Tagóvoda