Ultrafutó legendákból nem volt hiány – Hangonyon rajtolt a 100 kilométeres Ultrafutó Magyar Bajnokság mezőnye
Sport
2023. ápr. 4.

Ultrafutó legendákból nem volt hiány – Hangonyon rajtolt a 100 kilométeres Ultrafutó Magyar Bajnokság mezőnye

Hangonyon rendezték a 2023-as 100 kilométeres Ultrafutó Magyar Bajnokságot. A megmérettetést a Sashegyi Gepárdok versenyzője, Beda Szabolcs nyerte.

Április elsején reggel fél nyolckor rajtolt el a Hangonyi Rekord Ultra mezőnye. A rendezvényt a Magyar Atlétikai Szövetség 100 kilométeres Ultrafutó Magyar Bajnokságaként jegyezte. A térségben ez volt az első ilyen megmérettetés, ezért a szervezők igyekeztek mindent megtenni a zökkenőmentes lebonyolítás érdekében. A Hangonyi Bódis Run SE csapata mellett, a település önkormányzata is kivette a részét a feladatokból. Gyors és lassú sávval, frissítéssel, élő közvetítéssel készültek a nem mindennapi alkalomra.

„Olyan futók vettek itt most körül bennünket, hogy az valami hihetetlen. Én nem is gondoltam volna, hogy ebben a kis faluba ilyen jó futók el fognak jönni. Valóban Hangony a világ közepe, most nagyon-nagyon úgy érzem, hiszen ez a verseny, ami most megvalósult itt Bódis Tamás szervezésében, fantasztikus. Mi ezt nem tudtuk volna nélküle megvalósítani” - hangsúlyozta Kovács Szilárd, Hangony polgármestere.

A rendezvény főszervezőjének régi álma volt, hogy szülőfaluját az ultrafutás térképére felhelyezze. A pálya kialakítása nagyon jól sikerült, ám a hozzáfűzött remények még kicsit váratnak magukra, ugyanis Bódis Tamásnak egy combsérülés miatt 34 kilométernél ki kellett állnia a versenyből. Így most nem sikerült a Bogár János által 24 éve felállított 6 óra 31 perc 35 másodperces országos 100 kilométeres csúcsot túlszárnyalnia.

„Amit nem értek, hogy miért mert nem volt semmiféle jelzése a testemnek. A felkészülés nagyon jól ment, és még az elmúlt hetekben is körülbelül 700 kilométert tudtam futni ezen a körön. Semmifajta problémát és előjelet nem tapasztaltam. Ezt leszámítva azt gondolom, hogy nagyon jól sikerült a verseny” - emelte ki Bódis Tamás, ultrafutó, főszervező, a Hangonyi Bódis Run SE elnöke.

Családias hangulatban teltek az órák, a helyszínen pedig igazi ultrafutó legendák köröztek, vagy éppen biztatták a pályán lévőket. Bérces Edit Magyarország minden idők legeredményesebb ultramaratoni futója. Pályája során számos világcsúcsot állított fel, amelyből országos szinten több még ma is él. Igen messziről, Zalaegerszegről érkezett és lelkesen dokumentálta az esemény mozzanatait.

„Reméljük, hogy majd legközelebb Tomi fel tudja tenni Hangonyt az ultrafutás világtérképére, mert egy új csúcs, az mindig azt is jelenti, hogy a világranglistán a helyszínnel együtt jegyzik a teljesítményeket. Ha ma született volna egy új csúcs, vagy akár a Beda Szabolcs eredményét is, akit ma bajnokká avattunk, azt is Hangonnyal fogják jegyezni” - mondta Bérces Edit, világcsúcstartó, világ- és Európa-bajnok ultramaratoni futó.

7 óra 28 perc 44 másodperc, ennyi időre volt szüksége a Sashegyi Gepárdok oszlopos tagjának ahhoz, hogy a kijelölt 748 méteres kört 134 alkalommal megkerülje. Terve az volt, hogy egy országos második hellyel gazdagodik. Időbeli elképzelése hét órás teljesítésről szólt, azonban a környezeti tényezők ezt meghiúsították.

„Nagyon erős volt a szél és egy kicsit meleg is lett. Elég sokáig sütött a nap. Ez a kettő együtt, szóval hogy nagyon hirtelen lett meleg és erős volt a szél, kicsit elfogytam a végére. Az időeredményt nem sikerült megfutnom, viszont az országos bajnoki cím meglett” - nyilatkozta Beda Szabolcs, a Sashegyi Gepárdok ultrafutója.

A női mezőny is felkészülten érkezett a megmérettetésre, kirobbanó formát mutattak. Szintén egy Sashegyi Gepárd, Cseke Lilla lett az országos bajnok. A 100 kilométeres OB mellett, nyílt futamban és 50 kilométeren is kipróbálhatták magukat a sportemberek. A versenyen az egyéni csúcsdöntőket is elismerték. Az alkalom jótékony célt is szolgált, így néhány zsák kutyatáp és konzerv is összegyűlt az Ózdi Állategészségügyi Telep négylábú lakói számára.

Eredmények: