Nyolcvanegyen adták vérüket
Egészség
2023. márc. 30.

Nyolcvanegyen adták vérüket

A hónap utolsó szerdáján, az Árpád vezér út 22-es szám alatt várták a véradókat. Az önzetlen segítők száma időről időre mindig változik. Most nyolcvanegy embertársunk jelent meg az alkalmon.

A hónap utolsó szerdáján, az Árpád vezér út 22-es szám alatt várták a véradókat. Az orvosi konzultációt követően már helyet is foglalhattak a páciensek a székekben. Az önzetlen segítők száma időről időre mindig változik. Hogy minél többen adjanak vért, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsodi Területi Szervezete működési területén középiskolások számára pályázati felhívást tesz közzé a következő két hónapban. Áprilisban és májusban jelentkezhetnek a fiatalok egy videó és plakát pályázatra.

„A pályaműveket a honlapunkra várjuk, illetve az e-mail címünkre. Nagyon értékes nyereményeket fogunk kisorsolni. Az első helyezettek egy egri VR klubban családi belépőjegyet kaphatnak. Részletes felhívás is elérhető a Magyar Vöröskereszt Ózdi Irodájának, illetve Kazincbarcikai Irodájának közösségi oldalán is” - mondta Bereczki Erika, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi vezetője.

Április és május hónapban minden középiskolát meglátogatnak a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének munkatársai azzal a céllal, hogy a véradás fontosságára felhívják a fiatalok figyelmét, valamint ismertessék a szervezet tevékenységét. Mint mindig, járt a véradás mellé az ostya szelet és a víz, hogy az elveszett energiaforrást pótolják a donorok. Sőt, disznótoros falatkákat és egy pálinkás poharat is vihettek ajándékba a véradók. A délután folyamán több mint nyolcvanan foglaltak helyet a székekben. Volt, aki már közel ötvenszer ajánlotta fel önzetlen segítségét.

„Negyvenhatszor adtam eddig vért. Azért tartom fontosnak a véradást, mert mivel egészségesnek érzem magam, ezért másokon segíthetünk. Azt sem tartom utolsó szempontnak, hogy ezáltal, hogy vért adok, ez egy plusz szűrővizsgálat is, amit itt elvégeznek” - emelte ki Binder Sándor.

Aki rendszeres véradó, annak ez a jó szokása támogatja a szervezetét az egyensúlyhiány minimalizálásában, sőt a vasszintre is pozitívan hat. Egyetlen segítséggel, egyenként három ember életét is megmenthetjük. Fontos, hogy azon kívül, hogy másoknak segítünk, magunkkal is jót teszünk.