Új sors vár az Alkotmány Úti Óvoda épületére
Város
2023. márc. 29.

Új sors vár az Alkotmány Úti Óvoda épületére

Családok átmeneti otthona lesz az Alkotmány Úti Óvoda épületéből. Ennek érdekében már körülbelül két éve folynak a tárgyalások a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió képviselőivel.

Az Alkotmány Úti Óvodában a kicsik már nem sokáig tölthetik mindennapjaikat. A hamarosan elkészülő Kazinczy Ferenc úti egység váltja majd fel ezt a létesítményt, így megüresedik, de csak egy rövid időre. A város vezetése ugyanis tárgyalásokat folytatott a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió képviselőivel, akik szeretnék megvásárolni az épületet.

„Ehhez előzetes lépésként meg kellett tennünk azt, hogy az egri érsektől szívességet kérjünk, hogy ne vegye el tőlünk ezt az intézményt, hiszen több egyházi fenntartásban lévő intézményt elvehet az önkormányzattól egy törvénymódosításnak köszönhetően. A baptisták viszont egy elnyert pályázatnak köszönhetően családok átmeneti otthonát szeretnék megvalósítani ebben az épületben. Mindenben a segítségükre vagyunk abban, hogy ez megvalósulhasson itt Ózdon, hiszen ez kötelező feladat is a városban, így egy újabb szolgáltatással fog bővülni a városban elérhető szociális szolgáltatások köre” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A tárgyalásokat már két éve elkezdték a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió képviselőivel. A céljuk, hogy kialakítsák valahol a családok átmeneti otthonát.

„Mivel ez a városnak kötelezően ellátandó feladata, így nagyon örültünk a megkeresésnek. Aztán egy évvel ezelőtt ismét tárgyalóasztalhoz ültünk, egyeztettünk velük és a tegnapi nap folyamán ismételten látogatást tettek nálunk a Városházán, hogy a pályázatot megnyerték a családok átmeneti otthonára, és az Alkotmány Úti Óvodában szeretnék ezt kialakítani, vizsgáljuk meg a lehetőségeket. Természetesen mindent megteszünk mi is a cél érdekében, és szeretettel várjuk őket” - tette hozzá Zsuponyó Anett, alpolgármester.

A vakolat sok helyen lepergett, valamint a nyílászárók sem korszerűek, így számos feladat vár majd a felvásárlókra. A funkció és cél azonban elengedhetetlenül fontos.

„A családok átmeneti otthona az otthontalanná vált családok számára nyújt átmeneti elhelyezést egy év időtartamra, amely plusz egy évig meghosszabbítható, illetve várandós anyukáknak vagy gyermeküket egyedül nevelő anyukáknak nyújthat átmeneti elhelyezést, amíg lakhatási problémáik nem oldódnak meg. Ezzel így elkerülhetővé válik a család szétszakítása” - nyilatkozta Bányai Zsuzsa, az ÓTSZEGYII intézményvezetője.

A megvalósuló program segítségével a gyerekeket tehát nem veszik el szüleiktől, hogy más intézményekben helyezzék el őket, hanem együtt tudják tartani a családokat.