HAPPY-hét – fizikai és szellemi egészségünk érdekében növeljük az ivóvíz fogyasztását
Oktatás
2023. márc. 22.

HAPPY-hét – fizikai és szellemi egészségünk érdekében növeljük az ivóvíz fogyasztását

A vízfogyasztás fontosságára hívja fel a figyelmet egy kampány. Országszerte csatlakoznak a HAPPY-hét elnevezésű egészségvédő programhoz az iskolák és óvodák.

Folyamatos hidratálásra van szükségünk a nap folyamán a normál fizikai és szellemi egészségünk megőrzéséhez. A cukros italok túlzott fogyasztása viszont már gyermekkorban is elhízáshoz vagy éppen fogszuvasodáshoz vezethet. Erre hívja fel a figyelmet az ország egyik egészségvédő programja. A HAPPY-hét elnevezésű kampányhoz számos óvoda és iskola csatlakozik évről évre. 2010 óta hirdetik meg az eseményt, amihez különböző programelemeket és segédanyagokat csatolnak a szervezők.

„Ez a HAPPY-hét számunkra egy nagyon kedves program. Elsősorban a gyerekkori elhízás, a figyelemzavar elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy vizet igyanak, mert ha cukros üdítőket fogyasztanak, egyrészt megemelkedik hirtelen a vércukorszint, ami nem biztos hogy szerencsés. Másrészt hogyha színezett italt isznak, akkor a színezékek és a savak nem gyakorolnak jótékony hatást a gyermekek egészséges fejlődésére. Nagyon fontos felhívni a szülők és a gyermekek figyelmét, hogy a lehető legegészségesebb folyadékpótló a víz” - hangsúlyozta Miháldy Kinga, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés Egészségügyi Intézet dietetikusa.

A március húsz és huszonnegyedike között szervezett kampányhoz az Apáczai Csere János Általános Iskola is csatlakozott. A vezetőség több programot is szervezett erre a hétre a fiataloknak. Ma például több kísérletet is megtekinthettek, valamint különböző versenyfeladatokban is kipróbálhatták magukat. A pedagógusok különböző előadásokat tartottak a víz élettani hatásairól, annak körforgásáról és arról, hogy miért kincs és érték a víz. A gyermekek nagyon élvezték a játékos feladatokat.

„Tanulóink játékos és kreatív feladatokon keresztül tanulhatják meg, hogy mi is igazából a víz jelentősége és mennyire fontos szerepet játszik az életünkben. Tanórán kívüli keretek között is megvalósul a gyermekek fejlesztése” - mondta Görgei Gábor, az Apáczai Csere János Általános Iskola intézményvezető-helyettese.

A napi ajánlott vízfogyasztás mértéke nemenként és életkoronként változó. Kisgyermekeknek 1,3L, gyermekeknek 1,6L, idősebb fiataloknál pedig 1,9-2,1L a napi ajánlott vízmennyiség. Felnőtt korban nőknek ez az érték 2L míg férfiaknak 2,5L napi ajánlott mennyiségre emelkedik. 2023-ban több mint ezer intézmény csatlakozott a megmozduláshoz. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében nyolcvannyolc iskola és óvoda, ezen belül 8949 fiatal ismerkedik a víz fontosságával és jótékony hatásaival.