Egyre többször lángol a hegyoldal térségünkben
Hírek
2023. márc. 21.

Egyre többször lángol a hegyoldal térségünkben

Egyre gyakrabban lángol a hegyoldal térségünkben. Az elmúlt 24 órában is több szárazfűtűzhöz kellett vonulniuk az ózdi tűzoltóknak. A káresetek több mint fele vegetációt érint.

A szárazfűtűzzel leginkább érintett területek a város és a térség peremkerületei, valamint a települések közötti nagyobb, egybefüggő parcellák, ahol az ott élő állat- és növényvilág is megsínyli a történteket. Az elmúlt 24 órában legalább öt helyszínre riasztották hasonló okból a helyi lánglovagokat. Az utóbbi időszakban térségünkben is egyre magasabb a szabadterületi tűzesetszám, de nem éri el a tavalyi szintet. 2022-ben közel ezer káresethez vonult az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állománya. A 2023-as év eleje ennél mérsékeltebb. Talán a lakosság is tehet valamit azért, hogy tovább csökkenjenek a számok.

„Összesen 13 ember a beavatkozó állomány egy szolgálati csoportban. Ez a 13 ember próbál a maradék hetvenezerre figyelni, akik a működési területünkön élnek. Abban az esetben, ha a minimális gondoskodást, a minimális karbantartást sem ejti meg főleg a tavaszi időszakban a tulajdonos, azzal egyrészt a mi munkánkat tudja nagyban megnehezíteni, a vegetációban keletkezett tüzek számát szaporítani, de ami talán fontosabb hogy a saját épített környezetében, vagy akár egészségében, életében is egy olyan veszélyforrást tart maga körül, amit nagyon nagyon nehezen tudunk kezelni” - mondta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Jelenleg nagyjából kétszáz esetszámnál tartanak, ami azt jelenti, hogy napi két, három alkalommal is be kell avatkozniuk. Az ilyen helyzetekkel az egyik legnagyobb probléma, hogy elvonja az erőket az épített környezetben esetlegesen bekövetkező károktól.

„Sajnos ez tulajdonképpen az állománynak fizikálisan az igénybevételét is nagyon nagyon amortizálja. Bele kell gondolni, ha 24 órából, mondjuk kint vagyunk 14 óra hosszát napközben és mondjuk éjszaka történik egy ilyen káreset, ami egy lakóháztűz, akkor nem olyan fizikai állapotban és nem olyan éberséggel tudunk dolgozni. Az autók műszaki állapotát is igénybe veszi. Ezek az autók nem terepre vannak kitalálva” - emelte ki Füleki Csaba, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka.

Ma kora délután Tábla városrészben lángolt a domboldal. Egy-egy ilyen esetben a közelben lakók is igyekeznek megtenni mindent, hogy megakadályozzák a tűz továbbterjedését. A lánglovagokhoz hasonlóan kéziszerszámokat használnak. Sokan felháborítónak tartják a gyújtogatást.

„A civil népesség ugye mindennap nyolc órában dolgozik. Mi hazaszaladunk egy kicsit megnézzük a családot, utána elmegyünk maszekolunk. Nem arra érünk rá, hogy tüzet oltsunk minden évben, legalább vagy kétszer” - nyilatkozta Horváth Attila László.

Mivel a szeles és napsütéses napokat hétvégén jelentősebb csapadék nélküli időjárás követte, megnövekedett az erdőre átterjedő szabadtéri tüzek kialakulásának a veszélye. A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal ezért tűzgyújtási tilalmat rendelt el március 18-tól Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyében.