Mátra kincsei természetismereti és természetvédelmi vetélkedő döntőjébe jutottak a vasváros diákok
Oktatás
2023. márc. 7.

Mátra kincsei természetismereti és természetvédelmi vetélkedő döntőjébe jutottak a vasváros diákok

Mátra kincsei természetismereti és természetvédelmi vetélkedő döntőjébe jutottak a Vasvár Úti Általános Iskola diákjai. A végső megmérettetés március végén lesz Mátrafüreden.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága harmadik alkalommal hirdette meg a Mátra kincsei természetismereti és természetvédelmi vetélkedőt. A próbatételre több mint 70 csapat nevezett be, ebből négy csoport a Vasvár Úti Általános Iskola színeiben. A három fordulóból álló verseny több témakört is felölelt feladatlapok formájában.

„Maga a feladatlap igen sokrétű. Magában foglalja a növényvilágot, az állatvilágot, emlősöket, rovarokat. Mindig van valami aktualitása is a dolgoknak. Most a legutóbbi feladatlapban például a nagyvadakról volt szó. Mit kell tenni, ha medvével vagy farkassal találkozunk az erdőben, de volt olyan feladat, amelyben az invazív fajokra hívták fel a gyerekek figyelmét, mint például a harlekin katicára. Nagyon jó természetvédelmi szemléletformáló ez a feladatlap, nemcsak nekik, hanem nekünk is” - mondta Maruzsi Henrietta, a Vasvár Úti Általános Iskola pedagógusa.

A hat tematikát felvonultató vetélkedő során a diákok több érdekességgel is találkozhattak. A feladatlapok megoldása mellett gondos munkával madáretetőket is készítettek, amelyek az iskola udvarára kerültek ki. A 7-8. osztályos korcsoport döntősei, az Éti csigák csapata első alkalommal vett részt a versenyben. Az egyik diáknak az év rovara keltette fel a figyelmét.

„A kedvenc feladatom a temetőbogaras volt, mivel nagyon érdekes volt abból a szempontból, hogy ilyen bogarat még életemben nem láttam. A kicsinyeit nagyon érdekesen gondozza. Elhullott állatot keres, és annak tetemébe rakja le petéit, majd elássa. A hím bogarat elkergeti, hogy a kicsinyeknek legyen mit enni” - emelte ki Sikur Ádám, a Vasvár Úti Általános Iskola 7. c osztályos tanulója.

Korcsoportonként a legjobb öt csapat juthat be a döntőbe, amely már főként terepfeladatokból áll. Az Ózdi gatyáskuvikok csoportja másodjára vehet részt az eseményen.

„Az ötödik-hatodikos évfolyamról indultunk. Már tavaly is versenyeztünk, akkor ötödik helyezést értünk el országosan Horváth Ádámmal és Bagi Botonddal. Most megpróbálunk jobb helyezést elérni, de nekünk a részvét fontosabb” - nyilatkozta Elek Bálint, a Vasvár Úti Általános Iskola 6. c osztályos tanulója.

A tanulók nagyon várják a végső próbatételt, amely március végén lesz Mátrafüreden, a Harkály Házban, de addig még sokat tudnak gyakorolni Maruzsi Henrietta és Molnár Lilla felkészítő tanárok támogatásával.