Ostorcsapások hangja hasított a levegőben – elűzték a telet városi Nagyparkolóban
Kultúra
2023. febr. 28.

Ostorcsapások hangja hasított a levegőben – elűzték a telet városi Nagyparkolóban

Kilencedik alkalommal szervezték meg a Télűző Ostorcsergetést a városi Nagyparkolóban. Az érdeklődők az autentikus programok mellett farsangi finomságokat is kóstolhattak.

Hangos puska dördüléssel kezdődött a télűző program vasárnap délelőtt, majd ostorcsergetéssel folytatódott a rendezvény a városi Nagyparkolóban. A karikás bőrszíj pattogtatás a csikósok tudománya volt, forgatása közben egy bizonyos bólintó mozdulattal egy röpke pillanatra bekunkorítva szólaltatták meg az eszköz végét, azaz a sudarat, ami így jó nagyot szólt. Építve erre a szép lovas hagyományra több programelemmel búcsúztatta el a telet a város apraja-nagyja. Voltak, akiket ostorral táncoltattak meg, de akadt olyan is, akire deresre húzva sújtott le a bőrzsineg haragja, természetesen mindezt játékos formában, a közönség szórakoztatására. Hiszen a magyar népszokások tárháza rendkívül sokszínű.

„Ez egy kicsit kapcsolódik a busójárás, farsangi hagyományokhoz. Mi azt találtuk ki, hogy mivel hozzánk ez áll közelebb, és hátha tetszene az ózdi lakosságnak is. 9 évvel ezelőtt megpróbáltuk, hátha” - mondta Maruzsi Krisztián, a Hossó Szabadidő és Lovasudvar vezetője.

A programról nem hiányzott a klasszikus gasztronómiai élmény, a fánk sem. De a szervezők nemcsak ezt a farsangi csemegét, hanem házi tepertős és sajtos pogácsát, valamint zsíros kenyeret is kínáltak az érdeklődőknek. Voltak olyanok is, akik már rendszeres visszatérői az eseménynek.

„Itt legalább tudtunk találkozni a barátainkkal, meg ugye a régi hagyományokat meg tudjuk őrizni” - emelte ki Tóth Anna Lenke.

A rendezvényen mindenki talált valami számára érdekeset. Sőt, a szervezők igyekezték szinte az összes korosztályt bevonni a programelemekbe, a legkisebbek akár a szülőkkel is részt vehettek az egyes feladatokban. A IX. Télűző Ostorcsergetésnek köszönhetően remélhetőleg hamarosan beköszönt a tavasz. A szervezők abban bíznak, hogy sikerült elkergetniük a zord időjárást.