Anyanyelvi verseny vármegyei fordulóját rendezték meg városunkban
Oktatás
2023. febr. 27.

Anyanyelvi verseny vármegyei fordulóját rendezték meg városunkban

Anyanyelvi tanulmányi verseny megyei fordulóját rendezhették meg az Újváros Téri Általános Iskolában. A vármegye több intézményéből is érkeztek diákok, hogy számot adjanak tudásukról.

Városunkban rendezték meg a 24. nyelvÉSZ Anyanyelvi Tanulmányi Verseny megyei fordulóját. Az Újváros Téri Általános Iskola most először kapta meg a szervezés jogát. A vármegye több pontjáról érkeztek a megmérettetésre.

„Kaptam egy könyvet, ami direkt ilyen nyelvész könyv, és abban voltak osztályozva feladatok, hogy általános, megyei vagy országos kategóriába tartozik. Abban gyakoroltam, olvastam a feladatokat, azokat megcsináltam” - nyilatkozta Patai Liliána, a tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola tanulója.

„Eszter néni, az osztályfőnököm is adott nekünk mindig gyakorlólapokat, azok is jól mentek. Otthon is gyakoroltam anyával, és szerintem mindenki szépen gyakorolt, mindenki jó lesz” - mondta Csiki Sára, az Újváros Téri Általános Iskola tanulója.

A kilencvenhat diákot négy terembe osztották szét a szervezők. Mindenki megkereste a saját névre szóló emléklapját, majd a lezárt boríték felbontását követően kiosztották a fiataloknak a feladatsort. Mind a nyolc évfolyamról jutottak be fiatalok, így osztályonként mindenki a saját szintjének megfelelő feladatsort kapta meg. Három újtéris diák is versenyzett, akikkel a szaktanárok szinte nap mint nap készültek a megmérettetésre. Több szót és közmondást is tanítottak a fiatalokkal.

„Iskolánk tehetségpont, úgyhogy mi próbáljuk megtalálni ezeket a tehetséges gyerekeket és foglalkozni velük. Nem csak a nyelvÉSZ-en, hanem a MatekÁszon is jól szerepelünk, ügyesek. Mi pedig próbáljuk felkészíteni őket” - fogalmazott Fürjesné Léhy Eszter, a verseny főszervezője, az Újváros Téri Általános Iskola pedagógusa.

A több mint húsz kérdésből álló feladatsoron negyvenöt percen keresztül gondolkodhattak a diákok, majd ezt követően a szaktanárok javítani kezdték a megoldásokat. Ez idő alatt a versenyzők elfoglalták magukat, színezhettek és társasjátékozhattak is. Az iskola tanulói énekes zenés produkcióval készültek, majd ünnepélyes keretek között eredményt hirdettek. Mindegyik fiatal kisebb ajándékban részesült, azonban a dobogósok könyvvel és pólóval is gazdagodtak. Az országos fordulót Szegeden rendezik majd meg, ahová az első helyen végzettek jutottak tovább.