A Táblai Borversenyekre emlékszik vissza legújabb értekezésében Kurucz János
Kultúra
2023. febr. 18.

A Táblai Borversenyekre emlékszik vissza legújabb értekezésében Kurucz János

Bemutatta legújabb könyvét Kurucz János értékmentő helytörténeti kutató. A tanulmány az Emlék Ózd-Tábláról és Hagyományteremtő Borversenyeiről címet kapta.

Az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola növendékeinek nyitótáncával kezdődött Kurucz János, értékmentő helytörténeti kutató kilencedik és egyben legújabb könyvének bemutatója. Az alkotás az Emlék Ózd-Tábláról és Hagyományteremtő Borversenyeiről címet kapta. Sebők Ottó és Medve József felkérésére készítette a tanulmányt.

„Elvállaltam szívesen. Nekem is újszerű volt, mert eddig elsősorban kohászati jellegű témákkal foglalkoztam, de örömmel tettem eleget. Egy kicsit szorítani kellett, hogy a 120 oldalba beleférjen, mert vannak bizonyos határok, ami a költségeket illeti. 150 példányban sikerült, viszonylag baráti áron megcsináltatni, úgyhogy mindenki, aki ebben érintett volt, kap majd” - mondta Kurucz János, értékmentő helytörténeti kutató.

Az alkotó elmondta, hogy írása nem egy tudományos történelemkönyv, hanem törekvései szerint egy olyan összeállított, ötven év eseményeit feldolgozó, dokumentum alapú tanulmány, amely a település hagyományt teremtő, közösséget létrehozó és működtető tevékenységét az utódok számára követendő példaként hivatott bemutatni. A tanulmányba mintegy 350 kép közül választották ki azt az ötvenet, amely végül belekerült. Ezek mellett számos újságcikk és vers is helyet kapott. Utóbbi mind Gál Zoltán tollából született, aki a szerző kérésére kettőt el is szavalt ezekből.

Sebők Ottó és Medve József segített az alkotónak az archív anyagok felkutatásában és az események leiratának elkészítésében. Az oldalak összeállításánál nagy szerepet játszott a kronológia is.

„Különösen azoknak érdekes ez, akik részesei voltak ennek az 50 évnek és tudják, hogy miről van szó. Egy idegen nem biztos, hogy pontosan el tud menni itt az időpontokon és a fényképeken. Mindent felhasználtunk, különösen inkább ilyen Ózdi Vasas és régebbi folyóiratok cikkeit, ami sokban segítette azt, hogy ez a könyv így kialakult” - emelte ki Medve József, a Táblai Borverseny főszervezője.

Az eseményre számos vendég ellátogatott, akik kedves szavakkal méltatták az alkotást.

„Csodálattal adózom azok előtt, akik ebben a nehéz időszakban is még mindig arra adják a fejüket, hogy azokat az értékeket, mindannyiunk értékét megpróbálják feldolgozni, rendszerezni és átadni az utókornak, ami nélkülük már elveszne” - fogalmazott Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Kurucz János egy ismeretlen költő szavaival zárta könyvét és beszédét egyaránt. „A múlt egykor jelen volt, a jelen pedig a jövő múltja lesz.” A bemutató végén számos példányt kiosztottak, melyekbe ajándékul néhány fényképet is elhelyeztek. Az esemény kötetlen beszélgetéssel és szeretetvendégséggel folytatódott.