Az éjszakai fagyok sem akadályozzák meg a szárazfűtüzek kialakulását
Hírek
2023. febr. 16.

Az éjszakai fagyok sem akadályozzák meg a szárazfűtüzek kialakulását

Már februárban vonultak szárazfűtüzekhez az ózdi tűzoltók, tegnap hat esetből négy ilyen volt. A több órás oltási folyamat extrém terhet ró a lánglovagokra.

Még csak februárt írunk, ugyanakkor az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság munkatársainak már több esetben kellett szárazfűtűzhöz vonulniuk. Másfél hónap alatt közel 90 káresethez riasztották őket, amelyek többnyire műszaki mentések és az épített környezetben bekövetkezett károk voltak. Ugyanakkor az enyhe, tavaszias időjárás kedvez azoknak a vegetációban keletkezett tüzeknek, amit szárazfűtűzként ismer a lakosság.

„Ez az időszak nagyjából két héttel ezelőtt indult el, kollégáim munkáját segíti az, hogy éjszaka még fagyok vannak, néha azért ködösebb az idő. De tudjuk azt is, hogy abban a pillanatban, hogy egy kicsit kisüt a nap, egy kicsit erősebb a szél, egy kicsit jobban megszárítja a füvet, már úgy készülnek, hogy azt a napot a domboldalakon töltik” - mondta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

A tavalyi évben a parancsnokság közel 1000 káresethez vonult, ebből nagyjából 5-600 volt, ami vegetációtüzet jelentett. Csak az elmúlt 24 órában 6 bejelentésből 4 esetben kellett nagy területen oltaniuk az égő szárazfüvet működési területük határai között.

Az Ózd és Arló közötti terület az egyike annak a négy helyszínnek, ahová a tegnapi napon riasztották az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság lánglovagjait. Több tízezer négyzetméternyi terület égett, ahol emberi élet ugyan nem volt veszélyeztetve, de az élővilágban és a természetben okozott károk jelentősek.

Az állományt fizikailag jelentősen megterhelik ezek az elhúzódó beavatkozások, amikor több órán keresztül harcolnak a tűzzel. Csúcsidőben a napi 10-15 eset sem ritka, ilyenkor a teljes szolgálatot kint, a terepen töltik, extrém terhelések között.

„Ha a gépjármű fecskendőtől messzebb vagyunk, akár több kilométerre, akkor a riasztási időnk akár percekkel vagy tíz percekkel is megnőhet. Nyilvánvalóan nem mindegy, hogy egy pihent állomány indul a laktanyából, vagy pedig a hegyoldalból futva közelítjük meg az autónkat, és úgy indulunk egy másik káresethez” - hangsúlyozta Tiszai Attila, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka.

A szárazfűtűzzel leginkább érintett területek a város és a térség peremkerületei, valamint a települések közötti nagyobb, egybefüggő parcellák, ahol az ott élő állat- és növényvilág szintén megsínyli a történteket. Akárcsak a lánglovagok felszerelései, gépjárművei, hiszen nem erre a bevetésre és használatra lettek kitalálva.