Tóth Mihály atya és felesége tanúságtételével kezdődött a Házasság hete programsorozat
Egyház
2023. febr. 14.

Tóth Mihály atya és felesége tanúságtételével kezdődött a Házasság hete programsorozat

Tóth Mihály atya és felesége tett tanúságtételt a Házasság hete alkalmával. Számos történetet elmeséltek életükről, a gyermeknevelésről és a konfliktuskezelésről.

Tóth Mihály atya és felesége, Tóth Zsuzsanna tett tanúságtételt a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban. Előadásuk a Furcsán normális?! címet kapta. A házasság napja mindig február második vasárnapjára esik. Ekkor a férjet és a feleséget, mint a család alapját ünnepeljük. Az ózdi egyházak összefogásának köszönhetően tegnap kezdődött egy programsorozat a házasság hete alkalmából.

„Fontosnak tartottuk, hogy kiemeljük a házasságainknak a lényegét. Ezekben a napokban sokat lehetett hallani arról, hogy milyen pozitívumai vannak a házasságnak. Igenis meg kell hogy erősítsük egymást. Tudjuk azt, hogy vannak nehézségeink, kihívásaink, de közösen, együttműködve, egymásra odafigyelve biztos vagyok benne, hogy ezt az értéket meg tudjuk élni, és tovább tudjuk adni ennek az értéknek a fontosságát gyermekeinknek, akár unokáinknak is” - emelte ki Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

Kellemes légkörben telt a program. A megjelentek nagy érdeklődéssel hallgatták a pár történeteit, akik többek között a kapcsolatukról, a konfliktuskezelésről és a gyermeknevelésről is szót ejtettek.

„Az egy rossz felfogás, hogy valaki azt mondja, hogy elmúlik a szerelem. Akkor nem jó mestere vagy az életednek. Kérem szépen a szerelem az első virága egy virágcsokornak, vagy egy virágbokornak és buta vagy bamba az a kertész, aki jövőre nem hoz még egy virágot. És tíz év, húsz év, ötven év múlva még több virágnak kellene rajta lenni. Mert lehet, hogy az első szerelemnek az a látlak és jaj de jó, már indulsz haza, és azt mondod két év múlva, hogy jaj de jó hogy nem csak látlak, de tudom a hibádat és ennek ellenére szeretlek” - mondta Tóth Mihály.

Kiemelték, hogy azért vannak, hogy egymást boldoggá tegyék. A konfliktusok kapcsán arra is rávilágítottak, hogy soha nem a helyzet irányít, hanem a helyzet felfogása. Ezek a témák tanácsul szolgáltak a fiataloknak, az idősebb generációt pedig elgondolkodtatták. Feczkó Sándor és felesége már több mint ötven éve házasok. Az előadás során visszaemlékeztek erre az időszakra.

„Kezdenénk, hogy ha lehetne ugyanígy. Együtt voltunk, munkában, szórakozásban, templomban, imában. Együtt. Ez segített minket. Sok lelki gyakorlaton is voltunk, házaspárok lelki gyakorlatán. Ápolni kell a kapcsolatot és megmarad” - fogalmazott Feczkó Sándorné.

Szerdán újabb programmal várják az érdeklődőket. Ekkor ismét a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark ad otthont az Inkább lennék özvegy című romantikus dráma vetítésének. Ezt követően pedig egy beszélgetés keretében értékelik az alkotás mondanivalóját. A házasság hete záró alkalmát minden felekezet vasárnap, a saját templomában tartja.