Ózdon nem okozott jelentősebb kárt a hétvégi szeszélyes időjárás
Hírek
2023. febr. 6.

Ózdon nem okozott jelentősebb kárt a hétvégi szeszélyes időjárás

Ózdon nem okozott jelentősebb károkat a viharos szél. Egy fa kidőlt és számos gally szakadt le hétvégén. A tűzoltókat csak egy esethez riasztották, akkor Királdra kellett vonulniuk.

Az ország számos pontján nagy pusztítást végzett a hétvégi vihar. Mohácson az erős széllökések miatt összedőlt egy áruház kerítése. A Tátrában pedig az orkán erejű szél miatt hatalmas hóvihar tombolt, amiben alig lehetett látni valamit. Ezeket a viszontagságokat egy ciklon idézte elő.

„A hétvége szeles időjárásáért egy ciklon, illetve ennek a hátoldala okolható. Ennek köszönhetően erőteljes északias áramlással az ország nagy területén erősen viharos, néhol orkán erejű széllökéseket is mértünk. A legerősebbek szombat délelőtt, illetve kora délután fordultak elő. A napi szélrekord is megdőlt, ugyanis Kab-hegyen majdnem 130 km/órás maximális széllökést mértünk a szombati nap folyamán” - mondta Simon Gergő, az OMSZ meteorológusa.

A térségünkhöz legközelebb eső mérőállomáson 60 km/órás széllökéseket mértek. Ez azonban mára már mérséklődött és a további napokban nem is tér vissza. Városunkban szerencsére nem okozott különösebb kárt a vihar. Csak gallyakat szakított le, amiket folyamatosan szednek össze az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai. A Szent István úton egy fát csavart ki a szél, azonban a közlekedésben problémát ez sem okozott. Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szakembereit csak egy esethez riasztották hétvégén.

„A hétvégi viharos szél a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Igazgatóságnak, illetve a parancsnokságnak nagyon sok munkát adott. Ez alól kivételt képezett az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság. Az elmúlt hétvégén mindössze egy káreset volt, amit összefüggésbe lehetett hozni a szeles időjárással. Ez Királd községben történt, ahol egy fát csavart ki tulajdonképpen a szél” - nyilatkozta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.  

A lánglovagok egy gépjárműfecskendővel vonultak a helyszínre, majd benzinmotoros láncfűrész segítségével hamar elhárították a problémát. A Madách Imre úton az erős szél megbontotta az egyik családi ház bitumenes tetőszerkezetét, gondot okozva ezzel a tulajdonosnak, aki az egyik legnagyobb közösségi oldalon kért segítséget a javításhoz. Ami nem volt egyszerű, mert azonnali megoldásra volt szükség. Több szakember is felajánlotta közreműködését, így viszonylag hamar sikerült rendezni a kárt.