Építkezés, fejújítás – kiszámíthatatlan az építőipari alapanyagok árának változása
Hírek
2023. jan. 26.

Építkezés, fejújítás – kiszámíthatatlan az építőipari alapanyagok árának változása

Drasztikusan megemelkedett az építőipari termékek ára az elmúlt két esztendőben. A lakásfelújítási támogatás megszűnése is érezteti hatását. A telepeken kevesebb építőanyag fogy.

Az elmúlt két esztendőben olyan mértékben emelkedtek az építkezésekhez szükséges alapanyagok és egyéb a fűtéshez kapcsolódó termékek árai, hogy az még az évtizedek óta a szakmában dolgozókat is meglepte. Ez pedig jelentősen befolyásolja egy építkezés, vagy lakásfelújítás költségeit.

A legdrasztikusabban a pellet ára szállt el, két év alatt 250 százalékkal emelkedett. A 2023-as esztendő is elég kiszámíthatatlannak ígérkezik. Nem feltétlenül a drágulás miatt. A kivitelezési munkáknál a költségvetés árképzése nehézségbe ütközik. Így az örök kérdés, hogy mit és milyen áron vállaljanak el. Az anyagbeszerzés jelenleg gördülékenyen megy.

„Jelenleg az anyagbeszerzés ellátott, van minden. Lehet venni. De eléggé bizonytalan, mert mondhatom, hogy napi árak vannak. Ma ennyi, holnap változó. Nem nagyon lehet költségvetést egy-két évre előre készíteni. Ez gondot okoz. Gondot okoz a kivitelezésnél, ha a tervekkel nem egészen van összhangban a helyszín és tervmódosításra van szükség. Egy közbeszerzésnél fix áron elvállalunk valamit, akkor annak a pótmunkának az elfogadtatása igen komoly gondot okoz” - mondta Kisbenedek Vilmos, a Domaép Kft. tulajdonosa.
 
Az anyagárak változását megpróbálják beleilleszteni költségvetésükbe, de mivel ezek elég szélsőségesen alakulnak, igen nehéz belevágni bármibe. A mai világban nem a kereslet határozza meg az árat, hanem főként az euró árfolyam, az alapanyag és energiaárak befolyásolják. A jó hír, hogy azért vannak olyan termékek, amelyek ára csökkent. Például a fenyőfűrészáru, a hajópadló és a gipszkarton is húsz százalékkal. Tavaly év végén megkeresték őket különböző üzletkötők, hogy felkínálják portékáikat tavalyi áron számukra. Néhány gyártótól, forgalmazótól és szállítótól már kaptak információkat a 2023-as évben várható áremelkedés mértékéről.

„A cement, illetve a cement alapanyagú termékeknek az ára drasztikusan fog emelkedni, pontosan amiatt, hogy Magyarországon a cement fix áras, tehát hatósági ár van meghatározva, ami azt jelenti. hogy 20.000 forint egy tonnára. Ezt már most sem tudják tartani az import alapanyag beszerzése miatt. Várhatóan emelkednek a zsákos portermékek, aminek mindnek cement az alapanyaga. Várhatóan 30 százalékot fog az idén, ha egyáltalán lesz cement, mert cementhiány várható szerintem” - nyilatkozta Bozóné Kovács Zsuzsa, a Domaép Kft. számviteli ügyintézője.

A lakásfelújítási támogatás megszűnése is érezteti hatását a telepen. Visszaesés tapasztalható a lakossági igények kapcsán. Kevesebb építőanyag fogy.