Az év első véradását tartották meg ma Ózdon
Egészség
2023. jan. 25.

Az év első véradását tartották meg ma Ózdon

Az év első véradására várták ma az ózdiakat a Magyar Vöröskereszt munkatársai. Minden hónap utolsó szerdáján lehet ilyen módon önzetlenül segíteni.

Meleg teával kínálták a véradókat az Árpád vezér út 22-es szám alatt a Magyar Vöröskereszt munkatársai. Az orvosi konzultációt követően helyet foglaltak a székekben a páciensek. A segítő szándékkal érkezők száma időről időre mindig változik, ám a mai napon jó néhány véradóra számítottak. A jövőben is minden hónap utolsó szerdáján lesz véradás.

„A mai napon ötven véradót szeretnénk, hogy megjelenjen. Minden tőlünk telhetőt megtettünk ezért. Értesítettük őket telefonon, illetve plakátoltunk is. A jövőben is minden hónapban déltől öt óráig tervezzük ezt az időintervallumot, és ugyanígy ötven főre számítunk” - mondta Bereczki Erika, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi vezetője.
 
A mai alkalommal, mint mindig, járt a véradás mellé tea és leves, hogy az elveszett energiaforrást pótolják a donorok, illetve a véradók között kisorsolnak egy romantikus vacsorát, melyet egy ózdi étterem ajánlott fel. Voltak, akik már nagyon sokszor segítettek embertársaikon.

„Olyan harminc körüli véradásom volt, de egy darabig kihagytam. De most, hogy értesítést kapok mindig, így tudom mikor kell jönni, így jövök minden harmadik hónapban, a hónap végén. Szívesen részt veszek rajra, mert úgy érzem, hogy kötelező a magam szempontjából, de szeretnék másokon is segíteni ezzel” - emelte ki Perge János.

„Ez a kilencvenkettedik véradásom volt, ez már megszokás. Régen, a gyárból azért mentünk, hogy ne kelljen dolgozni, de így szépen lassan megszokássá vált. De amikor lehet és tudok, akkor jövök” - hangsúlyozta Ulicsínyi László.

Egy ilyen akcióval egyenként három ember életét is megmenthetjük. Fontos, hogy azonkívül, hogy másoknak segítünk, magunkkal is jót teszünk. A véradás hatással van mentális egészségünkre. Az a tudat, hogy segítettünk valaki életét megmenteni és ezzel kicsit jobbá tettük a világot, óriási örömmel tölthet el – ha jót teszünk, jól érezzük magunkat. A boldogság pedig sok fizikai és pszichológiai baj megelőzésében is szerepet játszik.