Petőfi Sándor versei fiatalok előadásában – több mint tíz középiskolás nevezett a versvideó versenyre
Kultúra
2023. jan. 25.

Petőfi Sándor versei fiatalok előadásában – több mint tíz középiskolás nevezett a versvideó versenyre

Kihirdették a „Szavalóverseny másképp” című megmérettetés eredményét. Több mint tíz középiskolás nevezett a pályázatra. Az alkotásokat három tagú zsűri értékelte.

Izgatottan várakoztak a fiatalok és a pedagógusok az Ózdi Városi Könyvtár Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárában. Még decemberben hirdették meg a „Szavalóverseny másképp” című megmérettetést középiskolások számára. A Szeretet Gyermekei Alapítvány Ózdi Szép Szó Irodalmi Köre próbál időről időre különleges versenyekkel készülni a fiataloknak.

„Tavaly év elején csináltunk egy satírvers versenyt, ami szintén különleges volt és megfogta a gyerekeket. Próbáltuk ezt most a videóval megcsinálni, hogy ennyire kreatívak a fiatalok. Tetszett nekik, úgy látom, mert azért voltak jelentkezők” - mondta Fazekasné Szabján Erika, a Szeretet Gyermekei Alapítvány Ózdi Szép Szó Irodalmi Körének vezetője.

Az Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör és az Ózdi Városi Könyvtár közösen szervezett versenyére több mint tíz fiatal adta be pályázatát. A könyvtár munkatársai fontosnak tartják azt, hogy a diákok minél inkább megbarátkozzanak az irodalommal. Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulóján a költőtől választhattak verset a tanulók. Ezt pedig különböző módon kellett illusztrálniuk. A beérkezett alkotásokat három tagú zsűri értékelte. Több szempontot is figyelembe vettek a rangsoroláskor.

„Az egyik maga a versválasztás, ami nyilván nem esett annyira döntően a latba, hiszen egy kötelező Petőfi Sándor verset kellett választani, de egyébként itt a lényeg az, hogy mennyire igazodik az előadónak a habitusához, az életkorához, a stílusához, mennyire van művészi értéke magának a versnek, de itt ez Petőfi esetében egyértelmű volt. A másik a művészi beszéd, a beszédtechnikai eszközök alkalmazása, az, hogy mennyire jól, tisztán és érthetően beszél, mennyire alkalmazza azokat a beszédtechnikai eszközöket, amivel egy vers mondanivalóját ki tudjuk emelni” - emelte ki Szaka Attila, a zsűri elnöke.

Az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium, az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Technikum és az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskola tanulói vettek részt a versenyen. Az egyik első helyen végzett fiatal Petőfi Sándor – Egy gondolat bánt engemet című versét adta elő.

„Azért választottam ezt a verset, mert jó a szövege, ki tudom fejezni magam vele, amit én szeretek. Tanárnővel készültünk fel, segített nekünk nagyon sokat, motivál minket, innen is köszönöm neki. A képeket pedig a vers alapján próbáltuk bevágni, ugyanis a szöveghez illő fotókat kerestük” - nyilatkozta Lukács Gréta, az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Technikum diákja.

Díjat kapott Jaczkim Vanessza, Nyíri Áron, Berki Patrícia, Kulin István Dominik, Oláh Petra és Lukács Gréta. Azok a diákok is elismerésben részesültek, akik nem értek el helyezést.