„Sokkal jobb együtt és egy irányba nézni...” – A keresztény egységért imádkoznak a hívek nyolc napon keresztül Ózdon is
Egyház
2023. jan. 18.

„Sokkal jobb együtt és egy irányba nézni...” – A keresztény egységért imádkoznak a hívek nyolc napon keresztül Ózdon is

Január 16. és 23. között nemzetközi ökumenikus imahét zajlik városunkban is, ahol a Krisztus-hívők egységéért imádkoznak több helyszínen nyolc nap alatt.

A görögkatolikus templomban nyitotta meg Szőke Gábor római katolikus plébános az ökumenikus nemzetközi imahetet, amely a keresztény egyházak világszerte közös ünnepe. Minden évben január harmadik hetén tartják meg. A 2023-as év imahetének forrásanyagát az Amerikai Egyesült Államokbeli Minnesotai Egyházak Tanácsa állította össze, amelynek alapigéje a „Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek az igazságra”. Hazánkban január 15-én tartották az országos nyitó istentiszteletet, ahol dr. Erdő Péter bíboros mondott szentbeszédet, és dr. Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök hirdetett igét a Kálvin téri református templomban. Városunkban hétfőn már közösen fogadták az igehirdetők a híveket a görögkatolikus templomban.

„Nagyon nagy áldás, hogy minden felekezetnek lehetünk a templomában, alkalmain, minden egyház részéről az igehirdetőket is hallgathatjuk, szemléletüket is, kicsit a teológiájukba is mi lelkész kollégák beleláthatunk” - mondta Tóth Melinda Anna, evangélikus lelkész.

Szőke Gábor római katolikus plébános beszédét a keddi napon Bodnár Dániel görögkatolikus parókus gondolatai követték, akit az evangélikus templomban hallgathattak a hívők, míg ma a sajóvárkonyi református templom falai között Mischinger Ferenc római katolikus plébános misézett.

„Úgy gondolom, hogy ez nagyon jó, hogy egy ilyen közösségben szolgálhatok én magam is. Tehát hogy velük együtt közösségben, mert szerintem nem mindenhol van ez így meg, vagy ilyen formában. Sokkal jobb együtt és egy irányba nézni, mint széthúzni. Főleg ebben a mai világban. De ezt nem is nagyon kell erőltetni, mert mindannyian így gondolkodunk, és alapból is így érezzük” - emelte ki Csikainé Mihalik Éva, református lelkipásztor.

Csütörtökön Csikainé Mihalik Éva református lelkipásztor osztja meg gondolatait a bolyoki római katolikus templomban, pénteken Tóth Melinda Anna evangélikus lelkész hirdet igét a református templomban, míg szombaton Bartha Beáta református lelkipásztor tart misét az Ív úti római katolikus templomban. Vasárnap minden gyülekezet a saját templomában tart istentiszteletet. Az igehirdetők jól összeszokott közösséget alkotnak, ami érezhető és látható a hívek számára is.

„Minden évben eljövök erre az ökomenikus hétre. Amúgy nem járok templomba, de szeretem meghallgatni. És azért jöttem ide, mert Szőke Gábor fogja az istentiszteletet tartani, és nagyon szeretem az ő prédikációját is, azért jöttem, hogy meghallgassam” - fogalmazott Lövné Ujpál Edit.

A hiterősítő hét jó alkalmat biztosít arra, hogy a hívők képet kapjanak a városban működő közösségekről, bepillantsanak egymás templomaiba és történeteibe, valamint a város hitéletét formáló papokat is megismerjék.