Rendhagyó irodalom órát tartott Zsille Gábor költő a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnáziumban
Oktatás
2023. jan. 11.

Rendhagyó irodalom órát tartott Zsille Gábor költő a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnáziumban

Rendhagyó irodalom órát tartott Zsille Gábor József Attila-díjas költő a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnáziumban, Petőfi másképp címmel.

„Ennek az irodalom órának az a célja, hogy kicsit tágítsuk a látókört. Szeretném megmutatni, hogy az irodalom sokkal több annál, mint amit a tankönyvekben olvashattok” - ezekkel a gondolatokkal kezdte el rendhagyó irodalom óráját Zsille Gábor, József Attila-díjas költő, műfordító, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnáziumban. Petőfi másképp című előadását nagy érdeklődés övezte, hiszen nem a tankönyvekben leírtakat ismertette a diákokkal a költő, hanem más izgalmas és különleges történetekkel tette még figyelemreméltóbbá.

„Főként arra összpontosítottam, ami a tankönyvekből kimaradt. Csupa olyan érdekességet próbáltam előásni, ami nincs a köztudatban, vagy ami hamisan él a köztudatban. Ezeket gyűjtöttem csokorba, és rántom le a leplet a különböző tévesen tudott tényekről” - emelte ki Zsille Gábor, József Attila-díjas költő, műfordító.

Zsille Gábor a húszas éveiben fedezte fel azt, hogy az irodalom sokkal izgalmasabb annál, mint amit az iskolában hallott. Petőfi Sándor életét 1998-ban kezdte el kutatni és egyre több érdekesség jött vele szemben. Az évek során megtanult egy óriási ismeretanyagot, melyet nagyon szívesen megoszt hallgatóságával. Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója tiszteletére létrejöttek a Petőfi Klubok Kárpát-medence-szerte. Az országos kezdeményezéshez az elsők között csatlakozott az ÓMÉK, és a partneri együttműködés részese az Ózdi Városi Könyvtár is. Így jutott el Zsille Gábor költő Ózdra.

„Ennek az ünnepnek, ennek a megemlékezésnek országszerte a Petőfi Klub szervez rendezvényeket, ez már tavaly márciusban elkezdődött egész Kárpát-medence-szerte, nem csak Magyarországon nagyon sok rendezvény zajlott már le. A mai rendhagyó irodalmióra is ilyen volt, aminek a címe Petőfi másképp. Más oldaláról ismerhették meg a gyerekek ezt a zseniális, romantikus költőt” . mondta Dankóné Magyar Mária, az Ózdi Városi Könyvtár könyvtárosa.

A diákoknak nagyon tetszett az előadás. Hangsúlyozták: az volt a legjobb, hogy olyan dolgokat tanultak, amelyek a könyvben nincsenek benne és érdekes volt az eladásmód, mert a költőn látszott, hogy átélte a témát.

„Sok minden megmaradt bennem, aminek utána is fogok nézni természetesen. Örülök, hogy részt vettem benne, mert egy másik oldalát is megfigyelhettem egy ilyen hatalmas költőnek” - nyilatkozta Kisgergely Diana, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium tanulója.

Zsille Gábor József Attila-díjas költő, műfordító a közeljövőben a rijekai egyetem magyar tanszékén tart előadást Petőfi Sándor életéről.