Télen is fontos egészségünk védelme, immunrendszerünk támogatása
Egészség
2023. jan. 12.

Télen is fontos egészségünk védelme, immunrendszerünk támogatása

Az enyhe téli időben fontos immunrendszerünk védelme, erősítése. Az egészséges étkezés, testmozgás, vitaminok, gyógyteák mind segítségünkre lehetnek ebben.

Klímaváltozás, enyhe telek, folyamatosan jelen lévő vírusok és baktériumok a levegőben, köhögő, náthás emberek. Sokunknak ismerős a helyzet, hosszú hetek, néha hónapok sem elegendőek ahhoz, hogy kilábaljunk egy-egy nem komolynak gondolt egészségügyi állapotból. Míg korábban forró fürdővel, pemetefű cukorral vagy hideg vizes sállal körbetekert torokkal napok alatt meggyógyultunk az influenzából, néhány éve ezek a praktikák már kevésnek bizonyulnak. Ezért is fontos, hogy segítsük szervezetünket a megerősödésben. A  zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett sokféle lehetőség közül választhatunk, attól függően, melyik áll hozzánk a legközelebb.

„Szerencsére széles a kínálat, sokféle terméket tudunk ajánlani. Ezek közül elsőként a vitaminokat, immunerősítőket, nyomelemeket tartalmazó készítményeket emelném ki. Közülük is legtöbben a C, D vitamin és cink tartalmú készítményeket választják, de nagyon szeretik a komplett készítményeket is” - emelte ki dr. Bárdos Magdolna, a BENU Gyógyszertár gyógyszertárvezetője.

A gyógyszertárakban kapható vitaminok, étrendkiegészítők mellett a természetben található gyógynövényekre is eshet a választásunk. Mára egyre kevesebben tudják, hogy a kert végében található gyógyfüvek- és növények mire jók, hogyan kell elkészíteni és alkalmazni őket, hogy kifejtsék jótékony hatásukat. Aki szereti az alternatív gyógymódokat, és van ideje napi rendszerességgel az előírásoknak megfelelően alkalmazni őket, sokat nyerhet használatukkal.

„Mivel gyógynövényekkel foglalkozom, ezért a gyógyteákat javaslom. Összeraktam egy hét fű keveréket, amiben hét gyógynövény van. Van benne nyugtató, vírusölő, fertőtlenítő és bevonószer, hogy az irritált nyálkahártya ne legyen annyira érzékeny” - mondta Barna Richárd, a BarnaTea tulajdonosa.

Az egészségmegőrző szerek mellett szakemberek véleménye szerint a rendszeres testmozgásnak is kulcsszerepe van jó egészségünk megtartásában. Segít a test fittségét fenntartani, teherbírását, ellenállóképességét fokozni. Már napi 20-30 perc séta, könnyű futás, kerékpározás is hatalmas segítség szervezetünknek, próbáljuk meg beiktatni mindennapi rutinjaink, tennivalóink közé.