Védőoltással védekezhetünk a bárányhimlő ellen
Egészség
2023. jan. 9.

Védőoltással védekezhetünk a bárányhimlő ellen

Három éve már kötelező és térítésmentes a kisgyermekek bárányhimlő elleni oltása. Ózdon jelenleg járvány van. Naponta 8-10, olykor 15 új eset is előfordul.

A bárányhimlő egy vírus által okozott enyhe fertőző megbetegedés, amely igen ragályos. A fertőzés rendszerint enyhe tünetekkel, gyenge fejfájással, mérsékelt lázzal, rossz közérzettel kezdődik, amelyet rövid időn belül kialakuló kiütések, hólyagocskák jellemeznek. A bőrfertőzéseken felül súlyosabb esetekben durva szövődmények is kialakulhatnak, amelyek a védőoltás által megelőzhetők.

„Leggyakoribb szövődmény, amelyet meg kell említeni, a bőrfertőzések, azon kívül belszervi megnyilvánulások is előfordulhatnak. Elsősorban központi idegrendszeri megbetegedések, agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás, de bármely belszervi megnyilvánulási formájú szövődmény is kialakulhat, mint tüdőgyulladás, arcüreggyulladás, középfülgyulladás, de hangsúlyozom, hogy elsősorban a bőrszövődmények, amelyek dominálnak, tehát leggyakrabban ezek fordulnak elő” - emelte ki dr. Csízi Zoltán, gyermekorvos.

Az óvodákban a bárányhimlő fertőzés megjelenése változó volt az elmúlt években, inkább kevesebb, de ez betudható a pandémiának is, amikor ritkábban jártak a gyermekek közösségbe. Idén viszont a megbetegedések száma igen nagy.

„A bárányhimlő gyakorisága nálunk nagyon változó. Van olyan év, hogy a védőoltás ellenére is sok gyerek megfertőződik és elkapja. Fontos szerepünk van a megelőzésben, hiszen a fertőzés megjelenése előtt már láthatók a jelek, és akkor veszélyes a fertőzött gyermek a közösségben a többi gyerek részére. Idén sokkal több megbetegedést észleltünk párhuzamosan a légúti megbetegedésekkel” - mondta Wéber Zsóka, az Ózdi Városi Óvodák Újváros Téri Tagóvodájának óvodapedagógusa.

A bárányhimlő elleni védőoltás a 2019. szeptember elseje után születettek számára már kötelező és térítésmentes, amelyet két részletben kapnak meg a gyermekek: 13 és 16 hónaposan. Az oltás élő legyengített vírussal történik, és kétféle oltóanyag is rendelkezésre áll. A védőoltással megelőzhetőek a bárányhimlő súlyos szövődményei, és a későbbi életszakaszban jelentkező övsömör is.