Négy új lószállítót nyert a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület
Hírek
2023. jan. 2.

Négy új lószállítót nyert a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület

Egy nyertes pályázatnak köszönhetően négy új lószállítót nyert a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület. A fejlesztésnek köszönhetően 20 ló szállítását tudják megoldani.

A Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület 2015-ben alakult, a tagok a 8. coburgi huszárezred hagyományainak ápolói. A szervezet népszerűségét és felkészültségét az is bizonyítja, hogy már több alkalommal részt vettek a Nemzeti Vágtán, a Bábolnai Gazdanapokon. Szilvásváradon közel ötszáz diáknak tartottak rendhagyó történelemórát. Ahhoz, hogy az állatokat megfelelő körülmények között el tudják a célhelyszínre szállítani, biztosítani kell számukra a megfelelő kényelmet. Korábban a meglévő lószállítókhoz bérelniük kellett, hiszen nem volt elegendő. Mára azonban már ezek száma megnőtt, hiszen egy nyertes pályázatnak köszönhetően négy új lószállítóval lett gazdagabb a civil szervezet.

„A Leader pályázat keretén belül sikerült ezt a négy új lószállítót beszerezni. Ez hatalmas segítség volt az egyesületnek, mert az eddigi lószállítóink eddigi életkora mintegy tizenöt-húsz év volt. Ezzel már teljesen alumínium felépítménnyel rendelkeznek és alumínium padozattal. Mondhatjuk, hogy gondozásmentes és az örök életnek szól, ha megfelelően van kezelve” - mondta Barta László, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület hagyományőrző hadnagya.

A lószállítók ünnepélyes átadására a Héti-tó partján került sor, ahol Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztoson kívül részt vettek a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület tagjai. A pályázat sikerességéhez a közösség tagjainak összetartó munkája, összefogása és anyagi hozzájárulása is segített, hiszen a támogatás utófinanszírozott volt.

A Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület a jövőben húsz ló utaztatását tudja megoldani, a sikeres pályázatnak köszönhetően. A civil szervezet tagjai az elmúlt években nagyon sokat tettek annak érdekében, hogy a huszárságot, a régi magyar népszokásokat, mesterségeket népszerűsítsék országszerte. A hagyományőrzés folyamatának meg is lett a gyümölcse, hiszen tevékenységüket elismeréseként felvették a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktárba.