A hét minden napján kint vannak a fenyőfa árusok
Hírek
2022. dec. 22.

A hét minden napján kint vannak a fenyőfa árusok

Ismét kivonultak a fenyőfa árusok a város több pontjára. Idén is a nordmann számít a legkedveltebbnek a vásárlók körében. A kereskedők még december 24-én is kipakolnak.

Karácsony közeledtével a város számos területén megjelentek a fenyőfa árusok. Ez is mutatja, hogy egyre nagyobb az igény az élő tűlevelűekre. A Városközponthoz közeli területen árusítók kerek harminc éve hozzák ki a növényeket. Ezek valamelyikét közvetlenül Dániából szállítják, azonban több, saját ültetésű fenyőjük is van. Kapható luc- és ezüstfenyő is, azonban a legkedveltebb a nordmann.

„Nyilván a tartóssága miatt is. Esztétikailag is egy nordmann fenyő feldíszítve és magában is szebb. Most már a vevők talán megtehetik azt, hogy erre az egy alkalomra ilyen tűlevelűt vásároljanak” - mondta Bereczki András, kereskedő, őstermelő.

A területen nap mint nap megfordulnak a vevők és próbálják kiválasztani a számukra legmegfelelőbb fát. Az áruházakban nagyon széles kínálat van a műfenyőkből, a legtöbben azonban még mindig az élőre esküsznek.

„Mi az élő fát részesítjük előnyben. Én nagyon szeretem az ezüstfenyőt, nagyon jó az illata. A tartósságát illetően ez változó. Nálunk az élő fa a menő” - nyilatkozta Turcsányi Judit.

„Jó kis lombos fa, nordmann fenyőt választottunk, kevésbé hullik a levele” - emelte ki Erdei Erik.

A legtöbb helyen az egyszerűbb szállítás érdekében be is csomagolják a fát, valamint arra is van lehetőség, hogy befaragják a talpba. Egyre többen választják egyébként a földlabdás fajtákat is. Az árak már három éve nem változtak, így a lucnak 3 500 forint, az ezüstfenyőnek 6 000 forint, a nordmannak pedig 6 500 forint métere. Vannak azonban nagyon magas fák, amik darabárasok. Azokat 20 és 25 000 forint között lehet megvásárolni. Az árusok még december 24-én is kitelepülnek, így még akkor is lesz lehetőség a vásárlásra.