Zenétől volt hangos az Ózd-Sajóvárkonyi Református Egyházközség temploma
Egyház
2022. dec. 13.

Zenétől volt hangos az Ózd-Sajóvárkonyi Református Egyházközség temploma

Az Adventi Rézfúvós Kamaraegyüttes adott koncertet az Ózd-Sajóvárkonyi Református Egyházközség templomában. A délelőtt folyamán felcsendültek egyházi és klasszikus dallamok is.

A szokásos vasárnapi Istentiszteletet tartotta Barta Beáta, református lelkipásztor az Ózd-Sajóvárkonyi Református Egyházközség templomában. Ez a hétvége azonban mégis rendhagyó volt, az alkalom után ugyanis az Adventi Rézfúvós Kamaraegyüttes tagjai álltak ki a szószék elé. A zenekar huszonhét éves múltra tekint vissza, amely során az ország számos szegletében teljesítettek már szolgálatot.

„Elsősorban egyházi zenét játszunk, komolyzenei és egyházzenei műveket, átiratokat. Itt is ezekből válogattunk kifejezetten a karácsonyra, az adventre koncentrálva, illetve azt is figyelembe vettük, hogy egy református gyülekezetben vagyunk, tehát az ilyen jellegű zeneművek közül válogattunk a református énekeskönyvben is megtalálhatók közül. Egyébként fúvószenekari műveket is játszunk, amit mi kisebb létszámmal el tudunk játszani” - emelte ki Molnár Miklós, az Adventi Rézfúvós Kamaraegyüttes vezetője.

Fő profiluk a komoly és az egyházi zene, amelyekből számos darabot itt is előadtak. A zenekarnak egyébként nem ez volt az első fellépése Ózdon, több szál is köti őket a városhoz. Most pedig advent harmadik vasárnapját varázsolták szebbé a helyiek számára. Felcsendült a délelőtt folyamán többek között a Csendes éj, az Áldott éj és az Itt állok jászolod felett is. Azonban nem csak hangszeres előadást, hanem éneklést is hallhattak a megjelentek.

A közönség nagyon élvezte a koncertet. A programon olyan is részt vehetett, aki egyébként nem tudja megoldani a templomba való eljutást, de nagyon kíváncsi volt az előadásra.

„Nagyon tetszett, nagyon szép volt, úgyhogy köszönjük szépen ezt, hogy így sikerült eljönnünk, mert a tiszteletes asszony eljött értünk” - mondta Malmos Gáborné.

Az adventi hangulat átjárta a templomot. Az alkalom végén közösen imádkoztak és énekeltek a megjelentek.