Az öröm gyertyáját is meggyújtották a koszorún
Város
2022. dec. 12.

Az öröm gyertyáját is meggyújtották a koszorún

Meggyújtották a harmadik gyertyát a város adventi koszorúján. Az alkalmon beszédet mondott Janiczak Dávid polgármester, valamint Szőke Gábor római katolikus plébános.

Vasárnap este ismét sokan gyűltek össze a Városház téren, hogy jelen legyenek a gyertyagyújtáson. Ezt megelőzően Janiczak Dávid, polgármester és Szőke Gábor, római katolikus plébános szólt a megjelentekhez. Városunk első embere arról beszélt, hogy lépésről lépésre, szép lassan kell ünneplőbe öltöztetni lelkünket, hogy a szentestén felkészülten várhassuk a Megváltó eljövetelét.

„Ne csak a koszorún gyújtsuk meg azt a gyertyát, hanem legfőképp a lelkünkben. És ha ott már ég a láng, csak utána közelítsük meg az adventi koszorút. Mert a legfontosabb a lelki felkészülés. Az egész év rengeteg terhet ró ránk, sok rossz dolog történik velünk. Ilyenkor, év vége felé, mikor kicsit elcsendesedünk és átértékeljük, hogy milyen volt számunkra ez az esztendő, akkor kell felöltöztetni a lelkünket, és feltölteni magunkat azokkal az érzésekkel, amiket aztán majd jó lenne egész évben lobogtatni a lelkünkben” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

Kiemelte azt is, hogy az élet apró örömeit őrizzük meg emlékünkben, amit nap mint nap átélünk. Szőke Gábor plébános pedig a karácsony fontosságát hangsúlyozta. Emellett azt kérdezte a jelenlévőktől, hogy kinek mit jelent ez az ünnep? Ebben az időszakban ne csak az elvégezendő feladatainkkal legyünk elfoglalva, hanem szívvel lélekkel hangolódjunk a karácsonyra.

„Vagy azt jelenti számomra a karácsony, hogy megajándékozott vagyok. Mert van valaki az életemben, aki önmagával megajándékozott engem. Az, aki nálamnál több. Az, aki odatette szívembe, lelkembe önmagát, azért, hogy én is ajándék legyek mások számára. Szóval akkor, amikor az elkövetkezendő két hét próbálna beszippantani bennünket, akkor jusson eszedbe az, hogy valaki megajándékozott téged december 24-e éjszakáján önmagával” - mondta Szőke Gábor, római katolikus plébános.

A beszédeket követően közösen gyújtották meg a város adventi koszorúján az egyetlen rózsaszín gyertyát, ami az örömöt szimbolizálja. Most vasárnap pedig Garami György területi képviselő és Bodnár Dániel görögkatolikus parókus érkezik majd a Városház térre, hogy segítségükkel az utolsó gyertya is fényárban ússzon.