Szenvedélyek hálójában
Kultúra
2021. szept. 8.

Szenvedélyek hálójában

L. Murányi László tartott bemutatót legújabb könyvéről a 92. Ünnepi könyvhét alkalmával az Ózdi Városi Könyvtárban.

A 92. Ünnepi könyvhét zárónapjaként L. Murányi László, a Szenvedélyek hálójában című könyv szerzője látogatott el az Ózdi Városi Könyvtárba. A beszélgetésen vele tartott Császár Éva, könyvtáros és Fajkis Imre, volt alkoholfüggő. Az újságíró az Árpád vezér úti fiókkönyvtár rendszeres látogatója, így már nem volt ismeretlen számára a környezet. A bemutató ötlete már az írás kiadása előtt felmerült, amelyet a megjelenést követően sikerült is megszervezni.

„Kolléganőmmel, Császár Évával beszélgettek arról, hogy megjelenik az új könyve, a Szenvedélyek hálójában című könyv. Innen eredt az ötlet, hogy ezt szeretnénk bemutatni az ünnepi könyvhét során. A beszélgetőpartner kolléganőm, Császár Éva, hiszen ők már többször társalogtak a könyvről. Murányi úrnak több könyve is megjelent, és ezeknek a történetét is átbeszélték” - nyilatkozta Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár megbízott igazgatója.

A szerző minden oldalról körüljárja a szenvedélybetegségeket. Az írást nagyon sok előzetes kutatás előzte meg. Megszólal a könyvben orvos, addiktológus, szenvedélybeteg, józanodó és visszaeső is. Az olvasó megismerkedhet a szenvedélybetegség kezelésének fázisaival. Különféle függőséggel küzdők történetéről kaphat átfogó képet. A részletekbe most az érdeklődőket is beavatta.

„Úgy alakult, hogy a riporthelyszíneim jelentős része az úgynevezett tizenkét lépéses felépülési program helyszíneihez kötődik. Illetve jártam AA csoportokba is már a depresszió könyv kapcsán is, és engem nagyon megérintett, hogy ott a névtelen alkoholisták csoportjában mi történik” - mondta L. Murányi László, újságíró.

A téma jelentőségének hangsúlyozása miatt egy vendéget is magával hozott. Fajkis Imre hosszú évekig küzdött alkoholszenvedélye miatt. Megosztotta saját történetét a mélyre kerülés első szakaszaitól a felismerésen át a gyógyulásig. Őt felesége segítette ezen az úton és támogatja a mai napig, hogy ne kerüljön a visszaesők közé.

„Én nem akartam elfogadni azt, hogy beismerjem azt a valóságot, hogy én alkoholista vagyok. Mondta nekem a feleségem, a gyerekem, mindenki tudta, hogy alkoholista vagyok. A feleségem mindent elkövetett azért, hogy megmentsen” - hangsúlyozta Fajkis Imre.

A könyv különböző pontjait, lényegi részeit kiemelve beszélgettek. A termet megtöltő közönség nagy figyelemmel követte végig a bemutatót. Az előadás alatt szó esett még a hiánypótlásról, a függőség kialakulásáról és a gyógyulás tizenkét lépcsőjéről is.