Jövőre is biztosított az ügyeleti ellátás a térségben
Kistérség
2022. nov. 21.

Jövőre is biztosított az ügyeleti ellátás a térségben

A háziorvosi ügyelet ellátásával kapcsolatos döntésekről és az ÓTSZEGYII szakmai programjának jóváhagyásáról is döntött az Ózd Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsa.

Két napirendi javaslat került terítékre délelőtt, amikor az Ózd Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsa tartott ülést a Városháza nagy tanácstermében. Korábban minden pontot megtárgyaltak a bizottságok, így már csak a döntéshozatal volt hátra. Elsőként az ózdi központi vegyes háziorvosi ügyelet ellátásával kapcsolatos javaslatok kerültek előtérbe, amely a mai naptól már az Árpád vezér úton érhető el.

„A társulási tanács döntött arról, hogy az ügyeletet végző Emergency Kft.-vel meghosszabbítja a szerződését, így a következő évben is ők látják el Ózdon az ügyeleti szolgáltatást. Természetesen ez függvénye annak, hogy milyen döntés fog születni a parlamentben, hiszen a mentőszolgálatok a várományosai az ügyeleti ellátásnak, akár januártól, akár júliustól, tehát most még minden képlékeny. A kft.-vel olyan szerződést kötünk, hogy amennyiben a törvényjavaslat révbe ér, és a mentőszolgálat át tudja venni az ügyeleti ellátást, akkor megszüntetjük a velük való szerződést” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A polgármester kiemelte, hogy mint mindenhol máshol, itt is súlyos emelkedések vannak. Csak Ózdnak több mint húsz millió forinttal kerül többe egy évre az ügyeleti ellátás a következő esztendőben. Ez természetesen a többi települést is érinti hasonló arányban. Méretükhöz viszonyítva ők is megemelkedett díjat fognak fizetni, de az ügyeleti ellátást mindenképpen biztosítani akarják. Szóba került az ülésen továbbá az ÓTSZEGYII szakmai programjának jóváhagyása is.

„A Katona József Úti Bölcsőde felújításának és bővítésének a munkálatai a végéhez érkeztek. A működési engedély kiadásához szükséges beszerezni bizonyos dokumentumokat. Az első ilyen a szakmai program, ami már a nyolcvan férőhely helyett a száznyolc férőhelyes adatot tartalmazza. Ezt a fenntartónak jóvá kell hagynia, tehát a szakmai program módosítását a mai nap hagyta jóvá a fenntartó ahhoz, hogy a működési engedély módosítást el tudjuk indítani” - tette hozzá Bányai Zsuzsa, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény igazgatója.

Minden napirendi pontot egyhangú igennel fogadtak el a tagok. Egy felvetés érkezett Kovács Szilárdtól, Hangony polgármesterétől, amiről az egyebekben tárgyaltak. Az ebrendészeti feladatokat Hangonyon és a többi kis településen is, külső vállalkozóval oldják meg, azonban a rendszer nem az elvárásoknak megfelelően működik. Felvetésének témája, hogy kibővíthető lenne-e az ózdi ebrendészeti feladat a társulásban résztvevő településekre is, természetesen térítés ellenében. A társulási tanács elnöke, Janiczak Dávid kérte a településeket, hogy küldjék meg a jelenleg általuk külső szolgáltatónak fizetendő tételek mértékét, hogy egy egységes előzetes költségvetést tudjanak készíteni, így megvizsgálva a feladatellátás finanszírozhatóságát.