25. jubileumát ünnepelte az ózdi Katolikus Karitász
Egyház
2022. nov. 20.

25. jubileumát ünnepelte az ózdi Katolikus Karitász

A Karitász Hungarica Ózdi Szervezetének 25 éves fennállását ünnepelték hétvégén. Az egyházi rendezvény szentmiséből és szeretetvendégségből állt.

Az esemény apropója a Karitász Hungarica Ózdi Szervezetének 25. fennállása volt. Az egyházi rendezvényen Mischinger Ferenc, római katolikus plébános és érseki tanácsos mellett – többek között – Árvai Ferenc atya, az Egri Főegyházmegyei Karitász igazgatója is megjelent. Az ünnepi misét szeretetvendégség követte az Ív úti Karitász Ház termében.

A Katolikus Karitász sokkal több mint humanitárius szervezet. Egy olyan kétezer éves hagyományt ápolnak, mely az apostoli időkre nyúlik vissza. Hiszen már ezekben az időkben is megjelent a szentmisék utáni szeretetvendégség, a szegények gyámolítása. Az ősegyház idején létrehoztak egy külön testületet abból a célból, hogy az egyház ne hanyagolja el a rászorulókat. Ez az a feladat, ami minden korban – de a mai világban méginkább - rendkívül fontos.

„Nem ilyen csodákkal működik a gondviselő Isten, hanem embereket szólít meg. Tehát mi nagyon sokszor a gondviselés eszközei vagyunk, ha ráhangolódva élünk az Úristenre” - mondta Árvai Ferenc, az Egri Főegyházmegyei Karitász igazgatója.

Az ózdi karitász szervezet 1997 őszén alakult, akkor még csekély 12 fővel. Azóta folyamatosan segítik és támogatják az arra rászorulókat. Töretlenül hisznek az önzetlen segítségnyújtás erejében.

„Még a pogányok is megjegyezték, hogy éppen ez a kuriózum a keresztényekben, hogy nem hanyagolják el a szegényeiket. Sőt, még mennek a pogány szegényekhez, az árvákhoz, özvegyekhez is” - fogalmazott Balog Gyula, plébános.

A felebaráti szeretetet a karitász tagjai elsődleges feladatuknak tekintik, és összefogás által továbbra is igyekeznek segíteni, ahol csak tudnak.