Dalbemutatót rendeztek az Ózdi Városi Óvodák Újváros Téri Tagóvodájában
Oktatás
2022. nov. 9.

Dalbemutatót rendeztek az Ózdi Városi Óvodák Újváros Téri Tagóvodájában

Dalbemutatót rendeztek az Ózdi Városi Óvodák Újváros Téri Tagóvodájában, ahol hét intézményből tíz bátor kisgyermek adta elő legkedvesebb énekét.

Az Újváros Téri Óvoda negyvenedik születésnapján fogant meg az a gondolat, hogy hagyományteremtő szándékkal dalbemutatót szerveznek, mellyel ápolják a városi óvodák közötti jó kapcsolatot. Ennek folytatásaként a második énekes programra várt izgatottan hét óvoda, tíz kicsi szereplője. A házigazda intézmény zeneóvodásai énekes-táncos műsorral kedveskedtek a vendégeknek.

„Mi az éneklésnek a fontosságát hangsúlyozzuk a szülők, a gyerekek és mindenki felé. Az éneklés sokféle képességet fejleszt. Testit, értelmit, érzelmit és szociális képességeket, de az egész személyiséget fejleszti. Ezért szeretnénk ösztönözni a szülőket, hogy ha nincs jó hangjuk, akkor is énekeljenek a gyerekeknek, biztassák a gyerekeiket. Ha van lehetőségük, tereljék őket a zene felé, a zenehallgatás felé és a táncolás felé” - hangsúlyozta Barcsáné Gulyás Judit, az Ózdi Városi Óvodák Újváros Téri Tagóvodájának óvodapedagógusa.

A daléneklős délelőttöt nagy siker övezte, hiszen remek alkalom volt arra, hogy az óvodák pedagógusai tapasztalatot cseréljenek, beszélgessenek az elmúlt időszak történéseiről. A programra nem jelentett nagy terhet a felkészülés, mert a zene, a tánc és az éneklés a mindennapos tevékenységek közé tartozik az óvodákban.

„A meghívást örömmel fogadtuk, nem jelentett számunkra nehézséget a felkészülés, hiszen fontos számunkra a gyerekek zenei nevelése. Minden nap tartunk zenés, énekes tevékenységeket, ami során táncolunk, énekelünk. Kiválasztottunk egy kedvenc dalos játékot, azt többször elénekeltük közösen is, de egyedül is, akivel eljöttünk szerepelni. Eljátszottuk a hozzátartozó játékot, illetve még néhányszor szabadidőnkben elékeltük a dalt. Így nem okozott a gyermeknek sem nehézséget a szereplés” - nyilatkozta Zombori Zsuzsanna, az Ózd Városi Óvodák Damjanich Úti Tagóvodájának óvodapedagógusa.

Miután minden dalt meghallgattak, a zsűri tagjai elvonultak tanácskozni. A kilenc kislány, valamint az egyetlen kisfiú produkcióját értékelték. Mivel nem versenyeztek a gyerekek, minden fellépő ovis kapott ajándékot és egy oklevelet. A zsűri tagjai között tanítónő, szülő, óvodapedagógus is helyet foglalt, de a Ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola képviselője is meghívást kapott. Fontos szempontok alapján értékelték a gyerekek teljesítményét.

„Én jómagam nem nagyon szeretem a versenyeket, és ki is lett hangsúlyozva itt is az előzetes megbeszéléseken is, hogy nem versenyszempontok vannak. Minden esetben a tiszta éneklés, a jó ritmusérzék, tehát a szakmai része is benne volt az értékelésben” - mondta Csikai Sándor, az Ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa.

Volt, aki a legtisztább énekléséért, a legcsengőbb hangjáért, a legnehezebb dal előadásáért vette át az elismerést, de sokat számított a megjelenés, a kiállás, hiszen nagyfokú bátorság kellett az öt-hat éves gyerekeknek ahhoz, hogy a felnőttek előtt szerepeljenek.