Hit, útkeresés és belső béke – ezek köré fonódott Jónás Zoltán verses előadása a könyvtárban
Kultúra
2022. okt. 28.

Hit, útkeresés és belső béke – ezek köré fonódott Jónás Zoltán verses előadása a könyvtárban

Jónás Zoltán és Balogh Ágnes Mindennapi fohászaink címmel tartott előadást a könyvtárban. Hitről, útkeresésről és belső békéről is szó esett a délután során.

Visszatérő vendéget köszöntöttek a megjelentek az Ózdi Városi Könyvtár Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárában. Jónás Zoltán előadása miatt számos irodalom iránt érdeklődő megjelent az intézményben. Több klub tagjai is ellátogattak, hogy meghallgassák a férfi azon előadását, amellyel még nem járt városunkban.

„A mai délután Jónás Zoltán a vendégünk, aki már visszatérő vendég a könyvtárunkban. Mindig verses délutánnal érkezik hozzánk. A délutánjain vagy egy költő verseit hallgathatjuk meg előadásában, vagy pedig egy téma kapcsán több költő verseit hallgathatjuk meg. Pályázat útján érkezik hozzánk, ő maga pályáz, és így szokott megkeresni, hogy eljöhet-e ide hozzánk, és mi mindig nagyon sok szeretettel várjuk” - mondta Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár igazgatója.

A mostani előadás a Mindennapi fohászaink címet kapta. A válogatott versek főként az ember életútjának megértésére, a világban való létünkre vonatkozó kérdésekre keresik a választ. A műsor a hitről, a belső békére irányuló örök vágyról szólt. Az útkeresés, a magyarságba vetett hit és a mély, belső meggyőződés is előtérbe került. A vendégek nagyon szeretik a férfi előadását, főként annak stílusa miatt.

„Fogad között fakó panasz, magányosság vacog. Lakatlan partokat kutatsz, üres minden tagod. Lezárt vagy, mint a kárhozat, a homlokod mögött csak pőre sikoltás maradt vigasznak, semmi több. Nem óv a hűtlen értelem, nem fogja szűk szegély, csillagcsoportokat terel a partalan szeszély elámuló szívedre: állsz tűnődve és hagyod, belepjenek, mint sűrű gyász, a foszló csillagok” - szavalta el Pilinszky János Gyász című versét Jónás Zoltán.

Több verset szavalt Pilinszky Jánostól, de Kányádi Sándor és Reményik Sándor alkotási közül is hallhattak néhányat a megjelentek. A férfi most nem egyedül érkezett. Társa, Balogh Ágnes népdalokat énekelt, amelyek között fellelhető volt székelyföldi, mezőségi és kalotaszegi is.

A megjelentek érdeklődve figyelték az előadást, amely során összesen négy dalt és huszonhét verset hallgattak meg. Az olvasás és az irodalom nagyon fontos a résztvevők számára, így minden lehetőséget igyekeznek megragadni, amely során újabb műveket, előadókat vagy előadásmódokat ismerhetnek meg.