A helyszínváltozás ellenére is sokan adták vérüket a mai nap folyamán Ózdon
Egészség
2022. okt. 26.

A helyszínváltozás ellenére is sokan adták vérüket a mai nap folyamán Ózdon

Több mint harmincan érkeztek segítő szándékkal a véradásra. Az új helyszínen, az Árpád út 22. szám alatt ma tartottak először ilyen akciót a Magyar Vöröskereszt munkatársai.

A minden hónap utolsó szerdáján esedékes véradásra már nem a Civil Házban, hanem az Árpád vezér út 22-es szám alatt várják a segítőket. Ezt az intézkedést energiatakarékossági okok indokolták. A Gyermekesély az ózdi járásban projekt szakemberei első szóra nyújtottak segítséget a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezete munkatársainak.

„A Vöröskereszt részéről egy hónappal ezelőtt érkezett hozzánk a megkeresés. Velük az együttműködésünk már régebbre nyúlik vissza, jó kapcsolatot ápolunk velük. Így mikor megkerestek minket, hogy a Civil Házból való kiköltözés miatt gondot fog nekik okozni a helyszín biztosítása a véradás szempontjából, akkor mi egyből szerettünk volna segítséget nyújtani nekik ehhez a rendezvényükhöz” - mondta Németh Roland, a Közösségi Ház vezetője.  

A helyszín tehát új, a véradás menetének lépései azonban nem változtak. Az orvosi konzultációt követően helyet foglaltak a székekben a páciensek. Fontos, hogy bőségesen fogyasszunk folyadékot és együnk is a beavatkozás előtt. A véradók száma időről időre mindig változik. A mai alkalommal kevesebben látogattak el a szokásosnál, azonban a szervezet területi munkatársai bíznak abban, hogy jövő hónapban többen érkeznek majd segítő szándékkal.

„Nagyon pozitívak vagyunk ma itt a Gyerekesély Közösségi Házában az Árpád vezér úton a 22/C. számú épületénél. Reméljük, hogy sokan jönnek el a véradásra. Több embert próbáltunk elérni telefonon és email-en is. Kiplakátoltuk és nyilakat is tettünk fel, hogy itt ma véradás lesz. Reméljük, hogy el fognak jönni. A kezdet még nem sikeres, mert délben csak hárman jöttek véradásra, de reméljük, hogy délután ötig még többen jönnek majd” - nyilatkozta  Kása-Buth Fanni, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi munkatársa.

A mai alkalommal, mint mindig, járt a véradás mellé a nápolyi és a víz, hogy az elveszett energiaforrást pótolják a donorok. A délután folyamán több mint harmincan foglaltak helyet a székekben. Egy ilyen akcióval egyenként három ember életét is megmenthetjük. Fontos, hogy azonkívül, hogy másoknak segítünk, magunkkal is jót teszünk. Aki rendszeres véradó, annak ez a jó szokása támogatja a szervezetét az egyensúlyhiány minimalizálásában, sőt a vasszintre is pozitívan hat.