Fenntartható fogyasztás és tudatos vásárlás – interaktív szemléletformáló előadást tartottak a Bolyky Tamás Általános Iskolában
Oktatás
2022. okt. 19.

Fenntartható fogyasztás és tudatos vásárlás – interaktív szemléletformáló előadást tartottak a Bolyky Tamás Általános Iskolában

Energiahatékonyság, fenntarthatóság és a kevesebb hulladéktermelés. Ezek voltak a fő témái a szemléletformáló előadásnak, amelyet a Bolyky Tamás Általános Iskolában rendeztek.

Kiss József, a Holocén Természetvédelmi Egyesület képviselője tartott előadást a Bolyky Tamás Általános Iskola egyik tantermében. Az interaktív, játékos foglalkozás a diákok mindennapjain keresztül mutatta be az éghajlatváltozás témakörét, az ezzel kapcsolatos Európai Uniós törekvéseket, kihívásokat és praktikus tanácsokat adott a környezettudatosabb mindennapok megvalósítására. A kvíz kérdések érdekes információkat rejtettek, amelyek rávezették a tanulókat a környezetkárosító problémákra, és megelőzési lehetőségeket kínáltak számukra.

„Én azt látom, hogy ha ők látják, hogy ők kis dolgokat is változtatnak és ez nagyon fontos, akkor ők ezt nagyon élvezik, és saját maguktól rájönnek bizonyos dolgokra, ami nem is tudatosul, hogy ők már mennyivel jobban csinálnak egy két dolgot, mint a szüleik esetleg. Szerintem ez sikerélményt okoz nekik, és ez az egész arra is való, hogy tulajdonképpen azt, amit jól csinálnak, azokat a dolgokat emeljük ki” - mondta Kiss József, a Holocén Természetvédelmi Egyesület képviselője.

A diákok sok hasznos információval gazdagodtak, bizonyos témák kapcsán megdöbbentő számadatok jelentek meg a kivetítőn. Az egyes válaszadási lehetőségek közül pedig kézfeltartással jelezhették, hogy melyikre tippelnek.

„Volt olyanról szó benne, hogy napi huszonhétezer fát vágnak ki ahhoz hogy wc papír legyen, ami számomra és az egész osztály számára nagyon megdöbbentő volt, illetve sok jót is mondott az előadó, amikről nem is tudtunk, és interaktív volt az egész óra” - nyilatkozta Ronyecz Sára, a Bolyky Tamás Általános Iskola tanulója.

Mostanában a fenntartható fogyasztás és a tudatos vásárlás eléggé napirendi téma, így az iskola pedagógusai örültek az órával kapcsolatos lehetőségnek, amely a Zöld Európa címet viselte.

„A mai napon hetedik és nyolcadik évfolyamos tanulóknak tartanak az egyesület képviselői interaktív előadásokat. Ökoiskola lévén rettentő fontosnak gondolom, hogy a fenntarthatóságról minél több információ jusson el a gyerekekhez. Az előadás keretében a felelős vízfogyasztásról, felelős fogyasztásról és a megfelelő hulladékgazdálkodásról hallanak” - emelte ki Kocskáné Husonyica Krisztina, a Bolyky Tamás Általános Iskola ökoiskolai koordinátora.

A gyerekeket végigvezették egy napjukon és felhívták a figyelmet arra, hogy mi az, amit másképpen tudnának csinálni az energiahatékonyság, a fenntarthatóság és a kevesebb hulladéktermelés érdekében. Utóbbi témában érintették a szelektív gyűjtést, komposztálást és tudatos vásárlást. Az energiahatékonyság is fontos, így szó esett a reggeli készülődésről, fürdésről és főzésről is. Kiderült az is, hogy a klímaváltozás minek az eredménye, és választ kaptak arra a kérdésre is, hogy ők hogyan tudnának hozzájárulni ahhoz, hogy ez egy kicsit lelassuljon a Földön.