Lépcsőfutó versenyt rendeztek a teknőcök – a program hagyomány a város életében, már tizenkettedik alkalommal szervezte meg az Ózdi Teknőc Diák- és Szabadidősport Egyesület
Sport
2022. okt. 17.

Lépcsőfutó versenyt rendeztek a teknőcök – a program hagyomány a város életében, már tizenkettedik alkalommal szervezte meg az Ózdi Teknőc Diák- és Szabadidősport Egyesület

Közel ötvenen mérettették meg magukat a lépcsőfutó versenyen. A program az Ózdi Teknőc Diák-és Szabadidősport Egyesület Kondi Napok szabadidős sorozatának záró állomása volt.

Vasárnap újra nekirugaszkodhattak a kondisok. Ezúttal a lépcsőfutó versenyen, amely a Március 15. úti lépcsősor aljától indult és Ráctag tetőn ért véget. Délelőtt 10 órára várták a vállalkozó kedvű ózdiakat. Népes mezőny gyűlt össze a legkisebbektől a legnagyobbakig. Már tizenkettedik alkalommal hívták életre a sportos rendezvényt.

„Számomra is meglepetés, annak idején amikor elkezdtük azt gondoltam, hogy ez az extrém kis verseny nem él meg ilyen hosszú időt, mégis nagyon jól beilleszkedett a Kondi Napok sorozatába, egy érdekes kihívás, és látszik még most is, hogy tulajdonképpen egynapos a hétvége, azért szép számban kijöttek az emberek” - mondta Vanczák Attila, az Ózdi Teknőc Diák- és Szabadidősport Egyesület elnöke.

Vanczák Attila köszöntőjét követően a mezőny legifjabb versenyzői álltak rajthoz.

„Attila bácsi mindig mondta, hogy ne adjam fel és legyek ügyes, és készültünk vele is” - emelte ki Becze Dávid, a Bolyky Tamás Általános Iskola tanulója.

Az alsó tagozatos általános iskolások ötven lépcsőfokot haladtak felfelé, a nagyobbak már száz, a felnőttek és szeniorok pedig kétszázat hagytak maguk mögött. A cél elérése mindig megkönnyebbülés.

A szenior férfiak izgalmas versenyt vívtak egymással, a győzelemről másodpercek döntöttek. A dobogós helyezésekhez 50 másodpercen belüli időeredményekre volt szükség. A résztvevők számára nagy kihívás volt a meredek lépcsőfokokkal való küzdelem. Idén a leggyorsabb fiatalember mindössze 38 másodperc alatt teljesítette a megmérettetést.

„Már nem első alkalommal teljesítettem ezt a távot, több éve futok itt ezen a kétszáz lépcsőn és nagyon örülök, hogy ismét részt vehettem, mert feszegethetem egyrészt a határaimat, és teljesíthetem a távot többször is. Az évek során egyre jobban teljesítem, és ez adrenalint ad” - nyilatkozta Császár Adrián György, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium tanulója.

A viadal ezúttal is családias hangulatban telt, valamennyi jelenlévő hangos buzdítás közepette szedte a lábát a cél felé.

„Egy extrém futás, de azt gondolom, hogy aki ide kijön vasárnap délelőtt és megpróbálja, úgy megy haza, hogy érdemes volt felkelni, együtt tölteni ezt az időt, és megméretni magunkat egy ilyen különleges élménnyel” - fogalmazott Ronyecz Ákosné.

Október 16. az újraélesztés világnapja, ebből az alkalomból a helyi vöröskereszt munkatársai is bekapcsolódtak a programba. Az életmentő lépéseket sosem késő megtanulni, vagy ismételni.

„Soha nem tudhatjuk mikor van erre a tudásra szükségünk, hiszen bárhol, bármikor történhet valamilyen baleset, vagy szituáció, amiben ezt kell alkalmazni. Magyarországon az egyik vezető haláleset a hirtelen szívmegállás, ezért is fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az újraélesztés fontos lépéseit megtanuljuk és alkalmazni tudjuk” - hangsúlyozta Kása-Buth Fanni, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi munkatársa.

Az eredményhirdetéskor a korosztályok legjobbjait éremmel jutalmazták a szervezők. Az Ózdi Teknőc Diák- és Szabadidősport Egyesület által rendezett Kondi Napok 2022-es szezonja ezzel a próbával véget ért. A programsorozatban a nyári és téli természetjárás mellett, most is helyet kapott az úszás, dombfutás és kerékpártúra. Azok, akik legalább öt állomáson részt vettek, egy egyedi, emblémázott pólót kapnak.