Sramli zene és zsemlegombóc - Sváb-estet rendezett az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat
Kultúra
2022. okt. 15.

Sramli zene és zsemlegombóc - Sváb-estet rendezett az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat

Sváb-estet rendezett az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat melyet az ÓMÉK- Olvasó Adorján Lajos termében tartottak meg. Idén már nyolcadik alkalommal gyűltek össze.

Az Ózdi Nemzetiségi Önkormányzat 2014. őszén alakult. Ezalatt a nyolc év alatt kialakítottak egy olyan közösséget, melynek tagjaival rendszeresen találkoznak. Jelenleg harminchárom fővel működik a szervezet. Évente egy alkalommal megtartják a Sváb-estet, mely kulturális rendezvényre hasonló érdeklődésű vendégek érkeznek. Az Ózdi Nemzetiségi Önkormányzat azzal a céllal jött létre, hogy az ősök tradícióit, hagyományait ápolják, megőrizzék, valamint továbbadják a jövő nemzedékének.

„Erre példa a mai este, amikor a hagyományőrző fellépő csoportok fogják bemutatni ezeket a tradíciókat, hagyományokat. Még pedig a sváb dalokat, a sváb népviseletet, népszokásokat. Itt lesz a Törökbálinti Német Nemzetiségi Önkormányzat egy csoportja, akik a legújabb sváb ruhákat fogják bemutatni nekünk. Itt lesz a szülőfalumból Hercegkútról a tánccsoport, akik a sváb táncokat fogják bemutatni és továbbadni a közönségnek” - emelte ki Göncfalvi Éva, az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, aki elsőként német nyelven kívánt jó estét a vendégeknek, majd Kellóné Mezőtúri Márta önkormányzati képviselő üdvözölte a megjelenteket. Ezt követően sváb dalokat hallhatott, illetve sváb táncokat, népviseleteket láthatott a közönség.

A Bajor Bőrnadrágos Banda sramlizenekar tagjai a hagyományokhoz híven, kockás ingben, zöld mellényben és bőrnadrágban léptek a színpadra. Német nemzetiségi műsort adtak elő. Megszólaltak a polka, a keringő dallamai, majd a vacsora következett. A vendégek máskor is szívesen eljönnek a hagyományőrző estre, hiszen színvonalasnak jellemezték a kulturális eseményt.
 
„Nagyon jól érezzük magunkat a férjemmel, nagyszerű a kulturális műsor, és annak nagyon örülünk, hogy ebbe a panaszkodó és negatív világba egy ilyen pozitív üzenetet küldött nekünk ez a mai est. Az ételek kiválóak, a zene kitűnő” - fogalmazott Binder-Pap Gabriella.

A Bajor Bőrnadrágos Banda sramlizenekar harmonika zenéjét egészen tíz óráig élvezhette a közönség. A nyolcadik Sváb-est baráti beszélgetéssel és közös mulatozással ért véget.