Műhelymunka tapasztalatokból – a környék hitoktatói gyűltek össze az Ózd Bolyok Római Katolikus Plébánia közösségi házában
Egyház
2022. okt. 13.

Műhelymunka tapasztalatokból – a környék hitoktatói gyűltek össze az Ózd Bolyok Római Katolikus Plébánia közösségi házában

Hitoktatók gyűltek össze az Ózd Bolyok Római Katolikus Plébánia közösségi házában. Tapasztalataikat szeretnék átadni egymásnak, hogy beilleszthessék tanmenetükbe.

Meleg tea és édesség mellett beszélgettek az Ózd Bolyok Római Katolikus Plébánia közösségi házában. Környékbeli hitoktatók gyűltek össze Bánrévétől egészen Borsodnádasdig, hogy egy műhelymunkán vegyenek részt.

„Az egyik hitoktató fejéből kipattant, hogy olyan árvák vagyunk. Mintha a gondjainkkal és problémáinkkal egyedül lennénk. Mindannyian általános iskolában és középiskolában hitoktatók vagyunk. Nincs olyan fórum, ahol ventilálhatnánk magunkból kifelé a fájdalmakat, nehézségeket, megoszthatnánk az örömünket, hogy együtt tudjunk sírni a sírókkal és nevetni az örvendezőkkel. Innen indult, ez egy alulról jövő kezdeményezés. Itt Ózd Bolyokon pedig helyet és teret adtunk a plébánia közösségi termében” - mondta Szőke Gábor, római katolikus plébános.

A tervek szerint minden hónapban összeülnek majd, amelynek keretén belül valaki mindig tart majd egy húszperces hittan órát. Ezt követően pedig megbeszélik, és javaslatokat tesznek arra, hogy ki mit tenne még hozzá, és hogyan alakítaná át. Mindezt annak érdekében, hogy egy bővebb eszköztár legyen a kezükben, amit bármikor elő tudnak venni, hogy a gyermekeknek még élménytelibb perceket szerezzenek.

„Mindenképpen az élménypedagógiával, hiszen nem az aggyal és az ésszel lehet közelebb jutni a gyerekekhez, hanem a szívükön keresztül. Ha megvan ez a bizalom és szeretet kapcsolat, akkor sokkal könnyebb. És az élménypedagógiával, azzal hogy megfoghatják az adott dolgokat, hogy van Isten élményük, persze nem kihagyva a templomot sem, akkor minden könnyebb, mert akkor megélik saját maguk is ezeket a nagyszerű dolgokat” - fogalmazott Turcsányi Gáborné, a Hangonyi Szent Anna Katolikus Általános Iskola hitoktatója.

Az első óra középpontjában egy aprócska ruha állt, méghozzá egy zokni. A résztvevők a tárgyra asszociálva szavakat mondtak, amiket köré írtak. Ezzel is érzékeltetve azt, hogy egy ilyen pici darab mennyi mindent jelenthet és szimbolizálhat egyszerre. A hitoktatók remélik, hogy a találkozások alkalmával időről időre minél több tapasztalatot cserélhetnek.