Tizenhét napirendi pontot tárgyalt meg ma a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság
Önkormányzat
2022. okt. 11.

Tizenhét napirendi pontot tárgyalt meg ma a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság

A 2022. évi költségvetésről szóló önkormányzati rendelet módosításáról és több ingatlan értékesítéséről döntött a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság mai ülésen.

A Városháza nagy tanácstermében ült össze ma délelőtt a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság. Tizenhét napirendi javaslat volt terítéken, melyek jó része bizottsági hatáskörbe tartozott. Elsőként a 2022. évi költségvetésről szóló rendelet módosítása került előtérbe.

„A mai költségvetési rendelet módosításnál jól látszik az, hogy a kormányzat többletbevételhez juttatta az önkormányzatunkat. Ugye a helyi iparűzési adóbevétel csökkentésével egyrészt segítette a cégek működését, másrészt pedig most kompenzálta mintegy száztizenöt millió forint értékben az önkormányzatnak ezzel plusz bevételt teremtve. Mindemellett a helyi cégek is több adót fizettek be, mint amivel számoltunk év elején, összesen kétszáznegyven millió forinttal. Ennek köszönhető, hogy egy rezsivédelmi alapot és egy felújítási alapot tud most létrehozni az önkormányzat” - mondta dr. Csuzda Gábor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Az ülés vezetői kiemelték, hogy a körülményekhez képest az idei évben jól áll az önkormányzat költségvetése. A takarékos működésnek köszönhetően komoly összeg gyűlt össze az újonnan létrehozott rezsivédelmi és energetikai alapba. Ezt szeretnék banki lekötéssel megnövelni, azonban ennek részletei még egyeztetés alatt állnak.

„Kettő fontos elemet szeretnék kiemelni. Egyik, hogy létrehozunk egy rezsivédelmi alapot 439 millióval, valamint egy energetikai alapot, amely az épületek, intézmények energetikai felújítását szolgálja, hogy tudjunk takarékoskodni. A rezsialappal annyit kell tudni, hogy ebből négyszázmillió forint az előző évi tartalékból, a gazdálkodásnak köszönhetően maradt meg” - emelte ki Kiss Sándor, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke.

Bizottsági hatáskörben több ingatlan is értékesítésre került. Az ezekből befolyt összeg Kiss Sándor javaslatára az energetikai alapba került, ezzel is növelve a város működéséhez szükséges pénzügyi hátteret. A bizottsági ülésen a pénzbeli és természetben nyújtott települési támogatásokról szóló rendelet is napirendre került. Ez főként a tűzifára irányuló szociális támogatást érintette.

„Egy eredménytelen közbeszerzési eljáráson vagyunk túl, amely során a vállalkozók nem tudtak elegendő mennyiségű tűzifára ajánlatot adni az önkormányzatnak a szociális tüzelő beszerzéséhez. Ezért arra készült a képviselő-testület, hogy a szociális rendeletet megváltoztatva nem tűzifával, hanem pénzzel támogatja a rászorulókat, hogy ők be tudják szerezni maguknak. Nyilván kisebb mennyiséget kell egy-egy családnak beszerezni, mint amit az önkormányzatnak kellene egy összegbeni, így valószínűleg ők sikeresebbek lesznek ezzel a támogatással” - tette hozzá Janiczak Dávid, polgármester.

Ezeken túl a napirendi javaslatok között vagyonelemek kezelésbe adásáról, az Ózdi Távhőtermelő és Szolgáltató Kft. 2022/2023. évi gázbeszerzési szerződéséről, területek és ingatlanok értékesítéséről is döntött a grémium. Egy ingatlant továbbá hosszú távú fejlesztési elképzelés céljából megvásároltak, egyet pedig térítésmentesen átvettek. Minden napirendi pontot egyhangú igennel fogadtak el a tagok.