Nemzetiségi Kulturális Napot rendeztek az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskolában
Kultúra
2022. okt. 11.

Nemzetiségi Kulturális Napot rendeztek az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskolában

Nemzetiségi Kulturális Napot rendeztek az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskolában. Az Ózdi Kék Sirály Zenei Egyesület már negyedik alkalommal hívta életre az eseményt.

A zene dallamain keresztül szólítják meg évről-évre a gyerekeket, felnőtteket azon a Nemzetiségi Kulturális Napon, melyet az Ózdi Kék Sirály Zenei Egyesület támogat. Már negyedik alkalommal rendezték meg a kulturális eseményt, melynek egyik célja, hogy a roma hagyományokat bemutassák a fiataloknak. A Kazincbarcikai Tankerületi Központ intézményeként adott helyet a szabadtéri programnak az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola.

„Intézményünk több évtizedes kapcsolatot ápol a Kék Sirály Zenei Egyesülettel és több éves az együttműködésünk. Az elmúlt években abban nyilvánult meg, hogy többször kulturális rendezvények, kulturális napok és zenei oktatás kapcsán, illetve nemzetiségi tábor lebonyolításában vettünk részt” - emelte ki Pénzesné Barta Krisztina, az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola intézményvezetője.

Az Ózdi Kék Sirály Zenei Egyesület Berki Lajos vezetésével több éve kutatja a roma hagyományok bármely területén kimagasló fiatal tehetségeket. Az iskolai tanórák után olyan foglalkozásokat tartottak, melyeknek főbb témái a zene és a tánc voltak.

„Azt lehet mondani, hogy az alapokat adjuk meg nekik. Az alapokon felül pedig ő már saját magát is tudja fejleszteni. Hogy hova jut? Egyre följebb, följebb. Már az is jó, ha már zenekarban játszanak együtt, és akkor összeállnak, és így gyakorolnak. Példa rá a csépányi Kalapos együttes, akik osztálytársakból álltak össze és önszorgalomból jöttek létre” - mondta Berki Lajos, az Ózdi Kék Sirály Zenei Egyesület vezetője.

Berki Lajos kiemelte, mivel ebben az iskolában történt a zenei oktatás, a lehető legjobb helyen valósítják meg a Nemzetiségi Kulturális Napot. Az Ózdi Kék Sirály Zenei Egyesület nyertes pályázatainak köszönhetően, zenei képzéseket, fellépési lehetőségeket biztosít a tehetségeknek. A 2000-es évektől szakemberek bevonásával folyamatosan szerveznek határon túli zenei fesztiválokat, helyi és kistérségi fellépéseket. Ezt a segítséget a jövőben is szeretnék megtartani. Fontosnak tartják a roma hagyományok ápolását, továbbadását a fiatalok segítségével.