Árva állatok várják szerető családjukat
Város
2022. okt. 10.

Árva állatok várják szerető családjukat

Nyílt napot tartottak az Ózdi Állategészségügyi Telepen. Az esemény célja a telep működésének bemutatása, valamint az emberek figyelmének felhívása a felelős állattartásra.

Az Ózdi Állategészségügyi Telep az állatok világnapja alkalmából nyílt napot rendezett. Az esemény célja az volt, hogy megismertessék az emberekkel az ebtelep működését, valamint felhívják a figyelmüket a felelős állattartásra.

„Van nyolc olyan kutya, amelyeket az egyik dolgozó kijelölt, amelyik barátságos és biztonsággal vezethető bárki számára. Őket most egy kicsit megmozgatjuk, beszélgetünk egy kicsit az állatvédelemről. Az asszonykák sütöttek egy kis süteményt, készítettek kis szendvicset, üdítőt és egy kellemes délelőttöt eltöltünk a mai napon” - mondta Fidrus Péter, állatvédelmi referens.

Az Ózdi Városi Óvodák Csépányi Tagóvodájában fontosnak tartják a pedagógusok az állatbarátiságra és a felelős állattartásra való nevelést. Számos erre irányuló programmal készültek már a kicsiknek, idén pedig pályáztak és elnyerték az állatbarát címet, amelyet megyénkből két intézménynek sikerült. Innen több szülő is ellátogatott gyermekével ide.

„Boldog vagyok, hogy a városban van ilyen nyílt nap lehetőség, mivel a pályázati kiírásnak az egyik feltétele volt az állatmenhelynek a látogatása. Egy ilyen családi napnak a keretében a szülőkkel a gyerekek el tudtak jönni, és megtekinthették az állat menhelyet. Fontos számunkra, hogy már kisgyermekkorban megismerkedjenek a gyerekkel a felelős állattartással, és bízom benne, hogy az elkövetkezőkben még több lehetőség lesz arra, hogy a szülőkkel a gyermekek eljöhessenek ide és esetlegesen – most is van tervben, hogy - egy-két szülő örökbe is fogad állatot” - nyilatkozta Feketéné Török Enikő, az Ózdi Városi Óvodák Csépányi Tagóvodájának óvodapedagógusa.

Csík Olivér több mentésben is részt vett már édesanyjával, a nyílt napra is eljött segíteni.

„Igazából én azért szeretek anyával járni, mert látom, ahogy szeretgetik őt, és az nekem nagyon jó érzés, ha egy állat úgy szeret, mintha te lennél a saját gazdája, és ez nagyon jó érzés” - fogalmazott Csík Olivér.

Budapestről a Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát egyesület tagjai is csatlakoztak az eseményhez. Több takarót, pórázokat és számos hasznos dolgot hoztak az állatoknak. Ők több fotót és videót készítettek a négylábúakról, amely alapján megpróbálják majd gazdásítani őket. Egy kutya ideiglenesen egy csépányi otthonba került, addig, ameddig végleges megoldást nem találnak számára. Rajta kívül számos négylábú vár szeretetteljes befogadóra, akik előtt az ebtelep kapuja mindig nyitva áll.