Elkészült a műfüves pálya – ünnepélyes keretek között adták át a területet
Város
2022. szept. 28.

Elkészült a műfüves pálya – ünnepélyes keretek között adták át a területet

Új műfüves labdarúgó pályát adtak ma használatba a Városi Stadionban. Az ünnepség előtt tizenéves labdarúgó növendékek vették birtokba a pályát.

Tízéves, ifjú sportolók rúgták először a labdát Ózd új sportpályáján. A Városi Stadionban megépült, 44x42 méter nagyságú, műfüves borítású pálya 4 sarkába reflektorokat telepítettek, ezeknek köszönhetően pedig az esti órákban is lehetőség nyílik annak használatára. A nemzetiszínű szalag átvágása előtt a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának képviseletében Berkó Lajos üdvözölte a beruházás elkészültét. Mint mondta: a magyar labdarúgó válogatott sikereinek köszönhetően napjainkban újra egyre több gyerek szeretne futballista lenni, ezért minden lehetőséget meg kell adni ahhoz, hogy edzőik a lehető legjobb körülmények között készíthessék fel őket.

„A tehetséggondozás, a sport népszerűsítése, a fiatalok egészséges életmódra való nevelése a Sportért Felelős Államtitkárság számára kiemelt jelentőséggel bír. Az egyesületek által működtetett focisulik kötelékében több száz gyerek futballozik. Köztük többen nehéz körülmények között nevelkednek, így számukra a sport kiugrási lehetőséget is biztosít” - emelte ki Berkó Lajos, a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának kabinetvezetője.

Riz Gábor országgyűlési képviselőt, egykori testnevelőként is örömmel töltötte el a műfüves pálya megépülése. Az ünnepi percekben úgy fogalmazott, hogy Ózdnak a sporthoz kapcsolódó fejlesztésekre is szüksége van, hiszen ezek a város jövőjét jelentő, helyi fiatalok testi-lelki fejlődéséhez is hozzájárulnak.

„Minden nagy gondolat az első lépéssel indul el. Minden megvalósítás egy első lépéssel kezdődik. Mi egy ilyen első lépést tudtunk ma megtenni Ózdon. Egy olyan pályakomplexumot avatunk, amely lehetőséget ad a fiatalok számára, hogy minden csínját-bínját megpróbálják elsajátítani ennek a csodálatos labdajátéknak. A kollégám ezt úgy szokta megfogalmazni, nem kis szakmai sovinizmussal, hogy van a sport és van a labdarúgás, és nagyjából így áll össze a nemzeti büszkeségünk” - fogalmazott Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

A mintegy 70 millió forint értékű beruházás a Sajóvölgye Focisuli sikeres TAO-pályázatának köszönhetően valósult meg, de annak elkészültét Ózd Város Önkormányzata is támogatta, a fenntartás és a karbantartás költségeihez pedig öt éven keresztül, évi 2 millió forinttal járul hozzá.

„Az egyik leghamarabb elkészült fejlesztésünk, hiszen a döntést követő három hónapon belül már az átadás is megtörtént itt a műfüves pályán. A Sajóvölgye Focisuli TAO-pályázatnak köszönhetően valósította meg ezt a fejlesztést, az önkormányzatnak nem kellett hozzátennie anyagiakat, mindösszesen a területet ajánlottuk fel a részükre. Nagyon örülünk neki, hiszen ez a beruházás nagyon fontos volt az ózdiak számára. Rengeteg gyermek veszi igénybe ezt a pályát, és bízunk benne, hogy övék lesz a jövő és jelentős eredményeket tudnak majd elérni” - nyilatkozta Janiczak Dávid, polgármester.

A Sajóvölgye Focisuli vezetői a pályaavató rendezvényen hangsúlyozták: a cél, hogy az ózdi labdarúgók a téli időszakban is megfelelő körülmények között tudjanak edzeni és újra fellendüljön a sportág a városban. Mindezek mellett azonban fontos kiemelni, hogy a tréningmentes időszakokban a város lakossága is tud majd futballozni a műfüves borításon.

„A város lakossága nagyon futballszerető, hiszen egy megye I-es mérkőzésen, négy-, öt-hatszáz ember, az valami óriási és itt annyian vannak. Bízunk benne, hogy tudjuk a továbbiakban is fejleszteni, bízunk abba, hogy ezen a pályán nagyon sok fiatal palánta fogja rúgni a labdát, felnőnek és mennek tovább, hisz büszkeségünk az, hogy a Sajóvölgyének már vannak játékosai Debrecenben, Diósgyőrben, Honvéd, Felcsút és nagyon sok helyen, akiket elvittek tőlünk” - mondta Negrutz Ágoston, a Sajóvölgye Focisuli SE elnöke.

Az ünnepségnek az Ózdi Kohász 40 évvel ezelőtti, NBI-ben szereplő egykori játékosai is részesei voltak. A hivatalos átadót követően elismerték a fiatal labdarúgókat, majd a meghívott vendégek egy rövid sétát tettek a városi stadionban. A napot a főépület klubhelyiségében zárták, ahol a „harmadik félidő” keretében beszélgettek a régmúlt és a jelenkor labdarúgó eredményeiről, sikereiről.