Több mint ötvenen érkeztek segítő szándékkal a Civil Házba
Egészség
2022. szept. 28.

Több mint ötvenen érkeztek segítő szándékkal a Civil Házba

Több mint ötvenen érkeztek a mai véradásra a Civil Házba. A procedúrán egészséges, 18 és 65 év közötti személyek vehetnek részt.

A megszokott helyszínen várták ma is az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének munkatársai azokat, akik vérükkel szeretnének segíteni beteg embertársaikon. Minden hónap utolsó szerdáján van erre lehetőség a Civil Házban. Ha az egészségügyi teszt kitöltését követően a helyszínen tartózkodó orvos megfelelőnek találja a páciens állapotát, akkor ezt követően kezdődhet el a beavatkozás.
 
„Aki egészségesnek érzi magát és nincs semmilyen panasza, jöhet a véradásra, aki betöltötte a 18. életévét, de még nem 60 éves. 65 éves korig adhatnak azok a személyek, akik rendszeresen jönnek véradásra. Évente ötször lehet a férfiaknak, négyszer pedig a nőknek” - mondta Kása-Buth Fanni, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi munkatársa.

Ezúttal is támogatták önkéntesek a Magyar Vöröskereszt ózdi munkatársait. A Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium diákjai érkeztek délután az alkalomra. A rendszeres véradók fontosnak tartják, hogy segítsenek bajba jutott embertársaikon.

„Ezt egy alapvető dolognak tartom, hiszen lehet, hogy maholnap nekem is szükségem lesz vérre. Ez egy olyan evidens dolog, amit talán nem is kellene magyarázni. A vér az egyik legfontosabb dolog az egészségügyben. Én két havonta, ugye 56 naponta lehet vért adni, mindig jövök így szerdánként” - nyilatkozta Vitális István.

„Ezzel sok emberen tudunk segíteni, és szerintem az egészségünknek is jó, ha az ember kicsit frissíti a vérét” - fogalmazott Dovala Attila.

A vérvétel után nyomókötést tesznek a szúrás helyére. Ezt követően nem ajánlatos a nap hátralévő részében fizikai megterhelést végezni. A megjelenteknek vízzel és nápolyival kedveskedtek a szervezők. Ma több mint ötvenen nyújtották karjukat a véradáson.