A múlt kincseinek őrzése és az emlékek feltárása került a nap középpontjába
Kultúra
2022. szept. 23.

A múlt kincseinek őrzése és az emlékek feltárása került a nap középpontjába

Tizenharmadik alkalommal szervezték meg az Ózdi Ipari Örökségvédelmi Konferenciát ma délelőtt. Sor került a 45. Honismereti Pályázat eredményhirdetésére is.

Az emléktábla és a tér felavatását követően a megjelentek átvonultak az Olvasó épületébe, ahol kezdetét vette a XIII. Ózdi Ipari Örökségvédelmi Konferencia. Az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Köre és a Lajos Árpád Honismereti Kör évről évre megszervezi ezt az eseményt, de számos kezdeményezés fűződik a nevükhöz.

„A kohászatnak a múltjával, hagyományaival annak az ápolásaival foglalkozás volt a célkitűzés. Kutatni a régi tárgyi és szellemi emlékeket, és ezt most nagy szót mondok, de közkincsé tenni. Hogy ez mennyire sikerült, azt majd eldöntik az arra illetékesek” - fogalmazott Benyhe László, az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Körének elnöke.

A megjelenteket Fábián-Dobos Eszter, az Ózdi Művelődési- és Kommunikációs Nonprofit Kft. művelődési ágazatvezetője köszöntötte.

„Azok a szakmai előadások, amelyek évről-évre helyet kapnak az Adorján terem színpadán, segítenek megérteni, emlékezni és bővíteni tudásunkat, látásmódunkat. Sőt mi több, erősítik a téma iránt érdeklődők közötti kapcsolatokat, összehoznak régi kollégákat, kollektívákat, tágabb értelemben pedig megacélozzák az ózdiak összetartozás tudatát” - mondta Fábián-Dobos Eszter, az Ózdi Művelődési- és Kommunikációs Nonprofit Kft. művelődési ágazatvezetője.

Az esemény levezető elnöke az idén is dr. Grega Oszkár, címzetes egyetemi tanár volt. Az előadások sorában elsőként Farkas Péter Barnabás, múzeumi ágazatvezető beszélt a gyári duda történetéről, újbóli üzembe helyezésének nézőpontjairól. Őt dr. Taszner Zoltán, az ÓAM-Ózdi Acélművek műszaki igazgatója követte, aki a kohászat jelenéről és jövőjéről tartott előadást. Témája az újjáéledő műszaki kutatások a magyar acéliparban címet kapta, habár hozzátette, újjáéleszteni csak azt lehet, ami meghalt, de Ózdon van egy működő és virágzó kohászat.

„Tulajdonképpen az emberek nem realizálták azt, hogy Ózdon egy prosperáló, fejlődő és a mai technológiai színvonalnak teljesen megfelelő kohászati üzem kiváló eredményekkel dolgozik és folyamatosan fejlődik. Most ott tartunk, hogy az Ózdi Acélművek Kft. gyakorlatilag egy Magyarországi vállalatcsoport, tehát nemcsak egy német-magyar közös vállalatcsoportról beszélünk, hanem egy magyar vállalatcsoportól beszélünk. Ebben közvetlenül több mint ezer főt foglalkoztatunk” - emelte ki dr. Taszner Zoltán, az ÓAM-Ózdi Acélművek műszaki igazgatója.

Az előadások során szó esett még többek között az Ív úti légoltalmi pincéről és a Piramis Kft. történetéről is. A beszámolókat követően Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos szólt a megjelentekhez.

„Örökséget védünk. Én egy dologba tennék ígéretet önöknek. Az az egyenruha, ami önökön van, annak lesz még sokáig becsülete. Amíg én lehetőséget kapok a magyar parlamentben és abban a körben, amelyben van szerencsém mozogni, addig az ózdi kohásznak és a borsodi bányásznak tisztelete lesz. Én erre tettem szent esküt, amikor képviselővé önök megválasztottak, és ebben szeretném továbbra is az együttműködésem felajánlani, hogy keressenek, tiszteljenek meg bizalmukkal, és osszunk meg minden olyan gondot és gondolatot, amely ezt a szerencsétlen sorsú környéket előre tudja vinni” - hangsúlyozta Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Az esemény zárásaként a XLII. Honismereti pályázat eredményhirdetését is megtartották. Az okleveleket Riz Gábor, országgyűlési képviselő és Bukovinszky Zsolt az Ózdi Művelődési- és Kommunikációs Nonprofit Kft. ügyvezetője adta át.